В Апеляційному суді роз'яснили скасування вироку бразильцю, що воював у «ДНР»

На думку суддів Апеляційного суду, колеги з Печерського суду Києва не мали права розглядати справу Рафаеля Лурваргхі.

Цим пояснюється рішення вищої інстанції щодо скасування постанови Печерського суду, пише «Слово і Діло».

Зокрема, в пояснювальному листі від прес-служби Апеляційного суду йдеться про те, що судом першої інстанції, який повинен був розглядати справу Лусваргхі, відповідно до закону, повинен був стати Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області – саме він розглядає справи щодо злочинів, вчинених на території Вергулівки, Первомайського, Горлівки, Старобешевого й у Донецькому аеропорту, що в них звинувачують бразильця.

«З постанови Печерського районного суду міста Києва від 19 січня 2017 року вбачається, що суд першої інстанції в підготовчому судовому засіданні встановив, що кримінальне провадження підсудне Печерському районному суду міста Києва відповідно до ст.ст. 32, 33 КПК України, підстав для направлення провадження для визначення підсудності судом не встановлено. Однак мотивація такого рішення в постанові відсутня, а тому доводи захисника в цій частині є обґрунтованими», – йдеться в роз'ясненні суду.

Крім того, в Апеляційному суді вважають, що суд першої інстанції порушив право підсудного на захист, не роз'яснивши йому положення відповідних законів. Сам же Лусваргхі заявляє про застосування до нього фізичного насильства та ненадання медичної допомоги, що зобов'язаний був зафіксувати слідчий суддя.

«У суді апеляційної інстанції встановлено, що суд першої інстанції, фактично визнавши, що до обвинуваченого Рафаеля Маркуса Лусваргхі застосовувалося насильство, а не вручивши пам'ятку про права обвинуваченого зрозумілою для нього мовою, незважаючи на свідчення обвинуваченого, в яких він фактично не визнав своєї вини в пред'явленому йому обвинувачення, визнав недоцільним дослідження доказів, і застосував положення ч. 3 ст. 349 КПК України», – додають в Апеляційному суді.

Таким чином рішення Печерського суду 17 серпня було відхилене, проте, зважаючи на те, в яких тяжких злочинах звинувачують бразильця, Апеляційний суд визнав за доцільне залишити його під слідством у Лук'янівському СІЗО до 15 жовтня.

Нагадаємо, Лусваргхі затримали минулої осені в аеропорту «Бориспіль». Він прилетів до України, отримавши пропозицію про роботу, підготовлену українськими спецслужбами. Йому інкримінують участь у бойових діях на Донбасі на боці бойовиків, за що Печерський райсуд Києва засудив його до 13 років позбавлення волі.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО