Матіос розповів, кого прокуратура звинувачує в Іловайській трагедії

У розслідуванні Іловайської трагедії немає ніяких підстав для звинувачення громадян України, оскільки вся вина лежить на Росії і її збройних силах.

Про це в інтерв'ю Цензор.нет заявив головний військовий прокурор Анатолій Матіос, повідомляє «Слово і Діло».

«Генерал Литвин здійснював відхід із займаних позицій на підставі розпоряджень Штабу АТО від 24 серпня 2014 року після значних втрат особового складу і техніки сектору «Д» внаслідок постійних артилерійських обстрілів росіян. У разі залишення підрозділів на попередніх позиціях, вони були б знищені артилерійським вогнем противника із території Російської», – нагадав Матіос.

Він зазначив, що в результаті вторгнення 24-25 серпня 2014 року російських регулярних військ під Іловайськом потрапили в оточення сил ворога батальйони МВС «Дніпро-1», «Миротворець», «Світязь», «Херсон», «Івано-Франківськ», «Донбас» і сили сектора «Б».

Матіос вказав, що за даними СБУ, розвідки і штабу АТО в районі Іловайська кількість російських військових разом з бойовиками перевищувало українські сили майже двадцять до одного.

«Мало місце критичне співвідношення військових сил України в районі міста Іловайськ з підрозділами Збройних сил РФ і терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР», яке становило: особовий склад – 1 до 18; танки – 1 до 11, бронетехніка – 1 до 16; артилерія – 1 до 15, «Гради» – 1 до 24», – уточнив прокурор.

Військовий прокурор заявив, що в зв'язку з ситуацією генерал Руслан Хомчак прийняв правильне рішення виходити з оточення під гарантії російських військових, щоб уникнути численних жертв.

«За таких обставин та враховуючи надані вищим російським військовим командуванням під час чисельних переговорів, як на рівні генеральних штабів, так і на рівні бойових підрозділів, гарантії безпечного виходу з оточення, генералом Хомчаком прийнято, вважаю, єдине правильне в тих умовах рішення для уникнення чисельних жертв українських воїнів – виходити наданими росіянами маршрутами під їх гарантії», – сказав він.

Одночасно Матіос підкреслив, що російські війська порушили домовленості і міжнародні закони і відкрили вогонь з усіх видів озброєнь по колонах українських військ.

«Я готовий запросити будь-яких фахівців права, хай відревізують наші слідчі дії. За цими слідчими діями – можу покласти руку на Біблію – підстав для висунення підозри громадянам України у тих наслідках, які наступили після прямого вторгнення Російської Федерації, немає», – зазначив він.

Нагадаємо, 14 серпня Генпрокуратура оприлюднила результати розслідування щодо Іловайської трагедії, яке генпрокурор Юрій Луценко обіцяв завершити ще до початку 2017 року.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО