Доля Саакашвілі в Грузії: чотири кримінальних справи та 11 років в'язниці

Екс-губернатору Одеської області Міхеілу Саакашвілі, якого нещодавно позбавили українського громадянства, загрожує в Грузії до 11 років позбавлення волі за чотирма кримінальними справами.

Про це в інтерв'ю «Обозревателю» розповіла прокурор Головної прокуратури Грузії Натія Сонгулашвілі, повідомляє «Слово і Діло».

«Наразі Головна прокуратура Грузії веде щодо Міхеіла Саакашвілі чотири кримінальних справи, за якими завершено слідство та йде судовий розгляд. Всі ці справи зараз розглядаються Тбіліським міським судом», – заявила вона.

За словами прокурора, екс-президенту Грузії інкримінуються наступні звинувачення:

– у справі про вбивство Сандро Гіргвіліані;

– у справі про розтрату державних коштів із коштів фонду Спеціальної служби державної охорони Грузії на особисті потреби в особливо великих розмірах – на суму 9 мільйонів грузинських ларі;

– у справі про жорстоке побиття депутата грузинського парламенту Валерія Гелашвілі;

– у справі про захоплення та відлучення телекомпанії «Імеді», яка критикувала діяльність режиму Саакашвілі, а також іншого бізнесу в бізнесмена Бадрі Патаркацишвілі та його сім'ї, що призвело до масових протестів у Грузії.

«Через те, що в 2012 році змінилося керівництво Грузії, грузинський парламент вніс зміни до законодавства, за якими, незважаючи на кількість звинувачень, найтяжча стаття поглинає інші. Раніше терміни підсумовувались і людину можна було ув'язнити на 30 або 40 років. Виходило як довічне. Але після лібералізації законодавства терміни не сумуються. Через це, якщо в людини є 3-4 звинувачення, в неї буде лише один термін. Таким чином, Міхеілу Саакашвілі загрожує 11 років позбавлення волі, якщо суд винесе обвинувальний вирок», – пояснили в Головній прокуратурі Грузії.

Нагадаємо, Литва рекомендує Україні дозволити Саакашвілі захиститися в суді.

4 серпня екс-губернатор Одеської області прилетів до Польщі, а після цього попрямував до США.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО