Важка спадщина попередників та саботаж реформ: як працює Мінекології на чолі із Семераком

Володимир Борейкоеколог

Порівняно з попередніми керівниками міністерства Семерак дійсно принаймні намагається провести реформи, дослухається до громадських організацій.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» сказав директор Київського еколого-культурного центру, заслужений природоохоронець України Володимир Борейко, оцінюючи діяльність Мінекології під керівництвом Остапа Семерека.

Мисливсько-лісниче лобі

«Певні зрушення в діяльності міністерства є. Зокрема, лише завдяки Семераку вдалося переробити санітарні правила в лісах України. Це на 50% зменшило вирубку лісів, яку раніше проводили під прикриттям санітарних норм», – констатував еколог.

Експерт зауважив, що побороти лобі лісників було складно, але в результаті це вдалося.

«Крім того, понад десять років були спроби цього домогтися, але нарешті підписаний наказ про заборону полювання на лося в України, він занесений до Червоної Книги, хоча були і пікети мисливців, і сильна протидія», – відзначив він.

За словами експерта, з величезними труднощами проходить створення національного парку на базі колишніх мисливських угідь Януковича в Сухолуччі.

«Насправді, саме Семерак неодноразово подавав потрібні матеріали до Кабміну, але уряд без пояснень їх повертав. Безумовно, є можновладці, які проти, адже якщо там буде створений національний парк, то полювання в ньому заборонять. В цій ситуації Семерак іде проти можновладців, але хто кого переможе – питання», – зауважив він.

Труднощі реформ – Держекоінспекція

На думку фахівця, важливі зрушення є в питанні реформування Держекоінспекції.

«Є намір провести повне реформування, з іншим забезпеченням, збільшенням заробітних плат, переглядом прав. Концепція навіть ухвалена Кабміном, але чомусь прем’єр її досі не підписав. Хоча це потрібно, тому що завдяки Яценюку Держекоінспекція повністю зруйнована й не працює», – підкреслив він.

Багато ініціатив гальмуються на вищому рівні. Те, що Гройсман не підписує потрібні документи для реформування Держекоінспекції, є прикладом того, як саботуються реформи екології в Україні. Мінекології могло би зробити більше, якби була підтримка Кабміну.

Проблемні сміттєзвалища

Як зазначив експерт, питання сміттєзвалищ – це проблема, якою має опікуватися не лише Мінекології.

«Це проблема інституційна, перш за все виробників. У нас коли виробляється певна продукція, виробники не думають заздалегідь ані про упаковку, ані про сортування. Тому не можна цю проблему відводити лише Мінекології, в той час коли виробники не несуть жодної відповідальності за вироблену продукцію», – пояснив Борейко.

Важка спадщина від попередників

«Негатив у тому, що на сьогодні міністерство досі не має обласних управлінь. Як працювала б Генпрокуратура з Луценком, якби в них не було управлінь в областях? Чи, скажімо, Аваков? У 2013 році завдяки так званій реформі Мінекології за участю поплічників Януковича обласні управління були знищені», – констатував еколог.

Крім того, за його словами, залишилося дуже багато кадрів часів попередників.

«Не секрет, що попередники приходили до міністерства вже зі своєю командою й декілька років вони просто займалися тим, що вивчали проблеми екології. Поки вивчали, поставало питання про відставку, а потім приходили інші й знову щось вивчали. На жаль, залишилися в міністерстві чиновники, які давно себе скомпрометували. Вони просто заробляють гроші у відомстві, але при цьому займаються антиекологічними справами», – резюмував Володимир Борейко.

«Слово і Діло» зафіксувало 49 обіцянок Остапа Семерака, 26 з яких він виконав. Загальний показник рівня відповідальності міністра – 53%.

Детальний огляд діяльності Міністерства екології, основні здобутки та провали – в матеріалі порталу за посиланням.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО