Тандіт: бойовики затримують українців, які перетинають лінію зіткнення

Останніми днями кількість утримуваних бойовиками на Донбасі українців зросла до 137.

Про це повідомив радник голови СБУ Юрій Тандіт в ефірі телеканалу «112 Україна», передає «Слово і Діло».

За його даними, бойовики незаконно затримують цивільних і звинувачують їх у злочинах, яких ті не скоювали. Також Тандіт повідомив, що затримуються люди, які перетинають лінію розмежування. Так само був затриманий бойовиками й Віталій Руденко, якого вдалося звільнити з полону. За словами радника голови СБУ, Руденка бойовики затримали восени минулого року, при тому що йому була гарантована безпека.

«Якщо говорити про Віталія Руденка, то ця людина ще восени минулого року була підступно затримана, тому що йому гарантували з боку Луганська безпеку, він їхав на похорон свого батька. Щойно він виїхав за лінію зіткнення, його одразу ж затримали. Він багато місяців незаконно утримувався там. Від самого початку українська делегація в Мінську боролася за його звільнення», – розповів Тандіт.

«На сьогодні 137 громадян України є заручниками. На жаль, ця цифра останніми днями зросла завдяки тому, що з боку ОРДЛО терористи, які затримують наших співгромадян, утримують їх незаконно, звинувачують звичайних цивільних осіб у злочинах, які вони не скоювали. Більше того, ця цифра зросла через те, що затримуються люди, які не мали при собі зброї, вони не перебували на лінії зіткнення, вони просто переміщувалися і є цивільними особами», - розповів Тандіт.

Нагадаємо, 29 липня бойовики відпустили українську блогершу Людмилу Сурженко, яку два тижні утримували й катували, домагаючись від неї зізнання в роботі на СБУ.

Раніше повідомлялося, що окупанти на Донбасі організували систему трудових таборів і щомісяця на експлуатації безкоштовної праці тисяч ув'язнених заробляють близько 0,5 мільйона євро, які потім ідуть на фінансування терористів ОРДЛО.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО