Україна готова обмінювати полонених навіть за формулою «1 до 3» – Лутковська

Читать на русском
За офіційними даними, в полоні на окупованій території Донбасу зараз перебувають 132 людини.

За офіційними даними, в полоні на окупованій території Донбасу зараз перебувають 132 людини. Під час переговорів у Мінську вдалося досягти прогресу й, можливо, в середу, 5 липня, буде узгоджений остаточний список обміну.

Про розповіла омбудсмен Валерія Лутковська, передає «Слово і Діло», посилаючись на «112 Україна».

«Україна погодиться і на варіант 1 до 2, і на 1 до 3. Коли йдеться про життя конкретної людини, не до вищої математики», – пояснюють учасники переговорів.

Борці за права людини. Стало відомо, хто претендує на посаду ЛутковськоїЖурналіст Ольга Василевська-Смаглюк розповіла, хто побореться за крісло уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

«Це дуже різні категорії людей. І військовослужбовці, і кількість цивільних осіб, тому що, наприклад, Ігор Козловський (вчений-релігієзнавець, у полоні понад рік) ніяк не може вважатися військовим, хоча його й звинуватили в шпигунстві та підривній діяльності», – говорить Лутковська.

Україна наполягає на звільненні 132 заручників. На непідконтрольних територіях озвучують інші цифри.

За словами Лутковської, цифри про кількість різні тому, що є суперечливі питання. «За розрахунками СБУ, ми готові передати 234 людини. Але підрахунки представників непідконтрольних територій зовсім інші. Окремі райони Донецької області запитують 416 осіб, Луганської – близько 400 осіб», – пояснює уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Раніше повідомлялося, що в рамках мінських переговорів триває узгодження списку заручників.

Нагадаємо, в травні бойовики не пустили Лутковську до заручників та ув'язнених.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: