Янукович подав до ГПУ заяву про держпереворот – адвокат

Екс-президент Віктор Янукович подав до Генпрокуратури заяву про державний переворот в Україні.

Про це в четвер, 6 липня, біля Оболонського райсуду Києва, де розглядається справа Януковича, повідомив журналістам адвокат Віталій Сердюк, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«У заяві будуть безпосередньо висвітлені всі події, будуть допитуватися ті самі особи, які не захотіли прийти, в тому числі ц пан Луценко (генеральний прокурор – ред.), який не побажав прийти ані в статусі свідка, ані в статусі прокурора, ані в статусі генерального прокурора до цього суду», – сказав Сердюк.

«Прямо звинувачується Віктором Януковичем Аваков (міністр внутрішніх справ – ред.), Кличко (мер Києва – ред.), Луценко ... Також ідеться про Наливайченка (екс-голова СБУ – ред.), Парубія (голова Верховної Ради – ред.), Пашинського (народний депутат – ред.), Турчинова (секретар РНБО – ред.), Тягнибока (лідер партії ВО «Свобода» – ред.), Яценюка (екс-прем'єр – ред.) та інших осіб, які причетні до відповідних подій», – сказав він.

За його словами, ця заява особисто підписана Януковичем. «У рамках цієї заяви будуть встановлені всі акти, які стали умовою ситуації, яка зараз є в Україні», – додав він.

Відповідаючи на запитання про те, чи зареєстрована ця заява в ГПУ, Сердюк сказав: «Наразі заява подана. Захист очікує її реєстрації згідно з чинним законодавством».

Відповідаючи на запитання про те, чи значиться в списку, зазначеному в заяві Януковича про вчинення державного перевороту, чинний Глава держави Петро Порошенко, адвокат сказав: «Питання причетності пана Порошенка до інкримінованих дій має вирішувати слідство на підставі зібраних доказів у своїй сукупності. Питання його відповідальності має бути вивчене, в тому числі й Генеральною прокуратурою, в ході досудового слідства».

За його словами, в поданій Януковичем заяві підкреслюється, що державний переворот вчинила «організована злочинна група осіб, також встановлено належні й допустимі докази».

«Йдеться про умисні, чітко організовані дії на шкоду державі Україна, які полягають у насильницькому захопленні влади в нашій державі. Саме ці дії призвели ... до негативних подій у Криму та втрати територіальної цілісності», – підкреслив Сердюк.

Нагадаємо, 5 липня екс-президент Віктор Янукович заявив, що не братиме участі в судовому процесі в Україні в справі про державну зраду й відкликає своїх адвокатів. Згодом військовий прокурор Руслан Кравченко заявив, що Янукович буде забезпечений державними захисниками в разі відкликання своїх адвокатів.

Сьогодні, 6 липня, суд продовжив розгляд справи колишнього президента України Віктора Януковича, якого звинувачують у державній зраді.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО