Сейм Польщі ухвалив рішення про знесення пам'ятників часів СРСР

Сейм Польщі проголосував за внесення поправок в закон про заборону пропаганди комунізму або іншого тоталітарного ладу в назвах будівель і об'єктів, який передбачає знесення пам'ятників радянської епохи.

За остаточну редакцію закону проголосували 408 депутатів, проти були 7, ще 15 утрималися, повідомляє «Слово і Діло», посилаючись на DW.

Згідно з документом, пам'ятники та інші подібні об'єкти «не можуть віддавати данину пам'яті особам, організаціям, подіям або датам, які символізують комунізм або інший тоталітарний лад».

Автори законопроекту вказують, що «збереження назв установ і пам'ятників на честь подій і людей, що зробили злочинний вплив на історію Польщі, дає можливість прихильникам тоталітаризму популяризувати свої погляди, що має негативний вплив на суспільство».

Планується, що протягом року буде демонтовано близько 470 скульптурно-архітектурних об'єктів. Більше половини з них присвячені Червоній Армії.

Не підлягають знесенню пам'ятники, розташовані на кладовищах або території інших поховань, об'єкти, які не виставлені на загальний огляд, або ж демонстровані з науковою метою, в якості твору мистецтва, а також монументи, внесені до реєстру пам'яток архітектури.

Раніше повідомлялося, що депутат Гузь передумав створювати організацію по захисту прав українців в Польщі.

А в одному з регіонів Польщі планують знищити всі пам'ятники УПА.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО