Продаж землі в Україні: що принесе українським селянам земельна реформа

Олександр Палійполітичний експерт

Правильний підхід до реформи передусім повинен виходити з того, що не буде розподілу землі великими ділянками, а право на землю будуть мати тільки українські громадяни.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олександр Палій, оцінюючи мітинг під ВР проти земельної реформи і умови реформи.

«Створення великого масиву власників землі – напрямок правильний. З іншого боку, слід зняти побоювання, які є у людей. Наприклад, закріпити норму про те, що володіти землею можуть люди, які безпосередньо на ній живуть, або ті, хто приміром, зобов'язується десять років працювати на землі. Це польський рецепт земельної реформи, який свого часу був спрямований на створення дрібного і середнього фермерства», - пояснює Палій.

Фахівець підкреслив, що земельну реформу не тільки в першому, але й у другому читанні ідеально для уряду прийняти до канікул.

«Це складно, тому що у суспільства багато питань і побоювань: чи скуплять іноземці землю, як буде відбуватися сам процес продажу, які ризики купівлі через підставних осіб. Все це викликає тривогу», - додав він.

За словами експерта, враховуючи всі ризики і страхи, слід ввести норму, що забороняє перепродувати землю частіше ніж раз на три роки.

Фахівець додав, що прості фермери, фізособи, а не тільки юридичні особи, повинні отримати право орендувати землю.

«Це буде крок для людей, який нівелює можливість спекуляцій. Дуже важливо, щоб прості фермери отримали можливість орендувати землю, а не тільки купувати. Адже дрібні фермери не можуть орендувати землю, якщо вони не є товариством з обмеженою відповідальністю», - зазначив політичний експерт.

«Тільки таким чином буде створена конкуренція великим землевласникам. При цьому земельна реформа повинна забезпечити технічні можливості, яких зараз немає у дрібного фермерства. У такому форматі реформа дійсно має сенс і буде корисною для простих людей», - резюмував Олександр Палій.

Як чиновники проводили земельну реформу, «Слово и Діло» з'ясувало в матеріалі «Мораторій на продаж сільгоспземель. Історія питання».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО