Медична реформа-2017: основні зміни і очікувані результати

Микола Давидюкполітолог

Де лікуються ті, хто голосуватиме за медреформу? Дуже важливе питання, відповідь на яке зможе підказати хід думок тих, хто ухвалюватиме рішення в країні, в якій найбільше лікарняних ліжок на тисячу жителів, чи не найнижчий показник тривалості життя і найгірша якість надання послуг в регіоні.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook написав політолог Микола Давидюк, передає «Слово і Діло».

«Власне, слід зважати на те, що наші обранці лікуються переважно за кордоном або в медзакладах спецпризначення на кшталт «Феофанії» чи профільних закладах міністерств. Сенс у тому, що до звичайних лікарень будь-хто з них доходить дуже рідко. Відповідно й голосуватимуть, виходячи із заголовків у газетах, захищаючи популістичні гасла або свої приватні інтереси», - підкреслив політолог.

На його думку, з точки зору політики і держуправління можна виділити кілька аспектів медреформи від уряду.

«Це нові підходи до закупівель ліків і адаптація до цін регіону, де «мафія» заробляла мільярди на завищених цінах і заниженій якості товарів», - додав він.

Експерт наголосив, що важливим кроком може стати зміна принципу фінансування галузі.

«Гроші мають «йти» за людиною, а не за лікарнею чи пунктом бюджету. Із цим погодиться кожен, хто хоч раз відчував на собі зневажливе ставлення у різних лікарнях, де першим запитанням було аж ніяк не питання про самопочуття. Ніхто з нас не був у лікарні клієнтом, хоч послуги оплачувались бюджетом», - міркує Давидюк.

За його словами, наразі є шанс, що медреформа сприятиме конкуренції лікарів і лікарень.

«Дуже важливо, щоб за результатами реформи сам лікар відчув себе поважним професіоналом, якому не доведеться просити чи вимагати хабар, тому що заробітної плати не вистачає на нормальне життя», - підкреслив експерт.

«Водночас для розуміння реалій маємо пам’ятати стартові позиції – бюджет до 100$ на людину на рік. А для того, щоб збудувати реально якісну медицину європейського зразка, потрібні мільярди. Але це не привід опустити руки і сказати, що нічого не вийде. Це привід змінити підходи і принципи, знищити корупцію, виправити викривлену систему і ефективно почати використовувати те, що є. Вже на базі цього можна почати будувати нову систему. Де звичайні люди зможуть отримувати нормальну медицину. Нормальну настільки, що і самі можновладці ходитимуть у звичайні лікарні, а не літатимуть у США, Ізраїль чи Німеччину», - резюмував Микола Давидюк.

Чи підтримують українці ініціативи уряду – «Слово і Діло» з'ясувало в матеріалі «Перші кроки медичної реформи. Як оцінюють роботу МОЗ звичайні українці?»

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО