Три роки в «нормандському форматі»: переговори марних сподівань чи дипломатичний зашморг для РФ

Богдан Яременко

«Нормандський формат» залишатиметься й надалі, але без змін учасників. Найкраще, що з ним може статися, – можлива чергова зустріч глав держав у цьому форматі. Усі інші рівні: міністрів закордонних справ, політдиректорів МЗС – абсолютно недієздатні.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав дипломат, голова правління фонду «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко, передає «Слово і Діло».

«Зміна учасників «нормандського формату навряд чи відбудеться. В цьому не зацікавлені ані РФ, ані Німеччина. РФ використовує формат як засіб дипломатичного прикриття війни. Збільшення кількості учасників за рахунок тих, хто може тиснути на Росію, їй не потрібне. Німеччина та сама Меркель використовує формат не лише як інструмент переговорів, але й як інструмент збільшення впливу ФРН на європейську та світову політику», - міркує Яременко.

Для Меркель зробити й без того не надто ефективний механізм нормандських переговорів узагалі непрогнозованим – сенсу немає.

«Та й кого запрошувати? США чи Польщу? Ну, не за нинішніх обставин німецько-американських і німецько-польських відносин. Хто сказав, що Дональду Трампу це потрібно чи цікаво? Хто сказав, що інші учасники допустять до формату когось із США на рівні нижчому, ніж президент, навіть якби США й хотіли?», - підкреслив дипломат.

На його погляд, в оцінці ефективності «нормандського формату» слід виходити з Мінських угод.

«Мінськ-1 – це двостороння домовленість Путіна і Порошенка, за якою Україна не отримала нічого, окрім зобов'язань. Нічого, бо припинення вогню не відбулось і понині. Мінськ-2 дійсно став результатом роботи «нормандського формату». Але Мінськ-2 не був окремим договором чи домовленістю, а лише пакетом заходів на виконання Мінська-1», - відзначив експерт.

За його словами, найбільше значення «нормандський формат» мав і має як засіб трактування Мінських домовленостей.

«Фактично саме завдяки підтримці Німеччини і частково Франції, знову ж таки - особисто Меркель і Олланда Україні вдалось послабити тиск дипломатичного зашморгу Москви у розумінні того, що вибори без безпеки в ОРДЛО проводити не можна», - вважає Яременко.

Дипломат уточнив, що «нормандський формат» сьогодні – єдиний інструмент дипломатії, який прив'язує Путіна й Росію до війни в Україні саме за участю Путіна й РФ.

«Самі Мінські домовленості цього не зробили. Існує чимало рішень міжнародних організацій та інституцій, які покладають відповідальність на РФ і Путіна, але Росія їх не визнає. Окрім того, лідери ФРН і Франції як учасники «нормандського формату» фактично визначають світові тренди у сприйнятті українсько-російської війни, а також політику ЄС щодо РФ. Тому що б не говорили про «нормандський формат», він належить до тих речей, які краще б існували, ніж не існували», - резюмував Богдан Яременко.

Нагадаємо, 30 травня у Берліні завершилися переговори в «нормандському форматі» на рівні віце-міністрів. Канцлер Німеччини Ангела Меркель анонсувала саміт «нормандської четвірки» для обговорення війни на Донбасі за участю лідерів країн.

Відзначимо, аналітики порталу з'ясували, скільки поїздок і зустрічей провів Порошенко за рік. Детальніше про міжнародну і внутрішньополітичну діяльність Президента України – за посиланням.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО