Польща вимагає розслідування підпалу польської школи на Львівщині

Міністерство закордоних справ Польщі очікує на з'ясування обставин і виявлення зловмисників у зв'язку зі спробою підпалити приміщення школи імені королеви Ядвіги у Мостиськах.

Про це повідомляє РАР, передає «Слово і Діло».

За інформацією поліції Львівської області, надзвичайна подія трапилася в ніч на 1 червня. У приміщенні школи імені королеви Ядвіги у Мостиськах невідомі вибили вікно, через яке у середину приміщення кинули дві пластикові каністри із запалювальною сумішшю.

«Ми підтверджуємо цей інцидент. Інформуємо, що в його результаті ніхто не постраждав, а відповідні українські служби почали з'ясувати обставини події. Консул Польщі у Львові перебуває у постійному контакті з директором школи й місцевою владою»,- повідомило МЗС Польщі.

Польське зовнішньополітичне відомство «висловило занепокоєння фактом підпалу школи» й очікує на «з'ясування обставин надзвичайної події».

Директор школи Тереза Тетерич зазначила, що за 15 років існування школи це перший подібний інцидент. Вона підкреслила, що в місті немає жодного протистояння між українцями і поляками на національному підгрунті, а тому висловила припущення, що зловмисники були кимось найняті.

За інформацією поліції Львівської області, внаслідок пожежі школі завдано втрат у розмірі приблизно 20 тисяч грн.

Школа імені королеви Ядвіги у Мостиськах є державним освітнім закладом з польською мовою навчання, у відповідності до програми навчання національних меншин. З 27 травня школа була на канікулах.

Нагадаємо, громадський комітет з демонтажу українських пам'яток у Польщі, створений націоналістичними політичними силами країни, анонсували знесення всіх незареєстрованих пам'ятників воїнам УПА в Підкарпатському воєводстві.

Раніше повідомлялося, що найближчим часом представники польського та українського Інститутів національної пам'яті обговорять питання українських і польських пам'ятників.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО