Блокада соцмереж: боротьба за безпеку чи спроба АП взяти під контроль інтернет-простір

Кирило Молчановполітолог
Олександр Палійполітичний експерт
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Українські політологи розходяться в думках щодо того, з чим саме пов'язана заборона в Україні низки російських інтернет-ресурсів.

Про те, що санкції можуть бути пов'язані зі спробою Адміністрації Президента розширити контроль над інтернет-аудиторією, в коментарі «Слову і Ділу» сказав політолог Кирило Молчанов.

«Дослідження показують, що кількість критичних сюжетів в українських ЗМІ щодо Порошенка не перевищує двох відсотків. За останні роки АП взяла під контроль майже весь телевізійний контент. Заборона ж російських соцмереж потрібна, щоби взяти під контроль ще й інтернет-простір і спробувати якось контролювати цю аудиторію», - припускає політолог.   На його погляд, поки складно оцінити ефективність обраного українською владою методу, оскільки у користувачів соцмереж є багато можливостей обійти заборону.

«Технічно реалізувати заборону складно. Тому питання – це піар-хід чи справді бажання відвернути аудиторію від російського контенту», - зазначив Молчанов.

У свою чергу, політолог Олександр Палій вважає, що ухвалити таке рішення владі слід було ще на зорі Незалежності.

«В ідеалі таке рішення щодо всіх російських ЗМІ потрібно було прийняти ще 1992 року. Безумовно, хто захоче - знайде обхідні шляхи, але в підсумку за півроку їхня аудиторія все одно значно скоротиться. Для України зараз головне - дати пояснення Заходу. Потрібно розуміти, що там говорять і будуть говорити про свободу слова просто тому, що для них це обов'язковий ритуал», - вважає Палій.

Зі свого боку, політичний аналітик Валентин Краснопьоров переконаний, що причиною заборони стала необхідність убезпечити державу і її громадян.

«Рішення ухвалили саме зараз, можливо, з урахуванням законодавчих змін, які Росія ввела з 1 січня 2017 року, згідно з якими, ФСБ має доступ до всіх збережених даних в інтернеті без санкції суду. Зараз ми зробили важливий крок до західної цивілізації, а з росіянами триває болісний, але необхідний розрив», - написав аналітик у Фейсбук.

Які ресурси можуть замінити російські, а також, як видалити свій аккаунт із заборонених соцмереж - «Слово і Діло» з'ясувало в матеріалі «Санкційна альтернатива. Як швидко і безболісно розпрощатися із забороненими російськими ресурсами».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО