Порошенко подав до Верховної Ради законопроект про інклюзивну освіту

Президент Петро Порошенко подав до Верховної Ради проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг».

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу глави держави.

За словами Порошенка, інклюзивної освіти вимагає близько 10% українських дітей, і законопроект покликаний забезпечити продовження розвитку інклюзивної освіти в Україні.

Згідно з документом, діти з особливими потребами навчатимуться у загальноосвітніх навчальних закладах з числа тих, які розташовані ближче до місця проживання дитини та більш зручні для дитини.

Фінансувати навчання дітей з інвалідністю передбачається за рахунок субвенцій з Держбюджету місцевим бюджетам.

Крім того, законопроект вперше на законодавчому рівні визначає термін «особа з особливими освітніми потребами», «індивідуальна програма розвитку» і «корекційно-розвиваючі і психолого-педагогічні послуги».

Глава держави закликав депутатів розглянути і підтримати законопроект під час найближчих парламентських засідань разом з новим законом «Про освіту», який ВР має розглянути у другому читанні.

За словами Марини Порошенко, яка займається питаннями інклюзивності шкіл, законопроект торкнеться доль майже мільйона українських дітей.

«Саме таке навчання є основою дискримінації і залучення до освітнього процесу всіх його учасників. Діти можуть ходити в школу, а не бути закритими в чотирьох стінах, як це відбувається при індивідуальній формі навчання. Мати друзів, а не бути ізольованими від суспільства. Розвиватися і відчувати себе потрібними, а не чекати допомоги ззовні і жити самостійним і повноцінним життям», – додала вона.

Нагадаємо, в грудні 2016 року Порошенко протягом зустрічі з представниками громадського руху людей з інвалідністю, підписав Указ «Про створення умов для реалізації прав людьми з інвалідністю».

У жовтні 2016 року Кабмін затвердив постанову, згідно з якою діти із затримкою психічного розвитку з вересня 2017 року навчатимуться в спеціальних або інклюзивних класах загальноосвітніх навчальних закладів.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО