Кібератаки та їхні жертви: нові фронти гібридної війни

Олександр Радчукполітолог

За останні роки інформаційні протистояння на різних рівнях складності посилилися. Яскравий приклад – останні президентські вибори в США, розслідування перипетій яких досі веде ФБР. Кібератаки стали найсучаснішою зброєю нових гібридних воєн у світі.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Феномен цифрових диверсій. Як українцям захиститися від атак кіберзлочинців?» спеціально для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«Сила інформаційних воєн полягає у використанні світоглядних слабкостей людини, насамперед її схильності довіряти різноманітній інформації та природним лінощам переконатися в надійності джерела поширення повідомлень», - підкреслив особливість інформаційних воєн політолог.

В Україні ж, зазначив він, Кремль застосовує значно потужнішу інформаційну зброю.

«Крім продукування фейкових новин, спецслужби РФ намагаються створити штучну соціальну напругу за допомогою різноманітних методів - від кібершахрайства до впливу через соцмережі», - уточнив експерт.

Протидіяти таким викликам, на його погляд, повинні були б одночасно чотири відомства - Міністерство внутрішніх справ, Міносвіти, Міністерство інформації та СБУ. Для цього варто було б створити спільний координаційний центр.

Нещодавно, розповідає експерт, в Україні виникла тема так званих «синіх китів» - спеціальних груп в російській соцмережі «Вконтакте», в яких підлітків за допомогою маніпулятивної гри доводять до самогубства, що доволі успішно використовують зі своєю метою так звані «куратори» подібних «груп смерті».

Проте у правоохоронних органах кажуть, що виявляти і карати такі злочини непросто, адже навіть після з'ясування місцеперебування правопорушника довести його провину в суді складно.

Ще одним видом руйнування довіри в суспільстві, за його словами, стало зростання числа випадків кібершахрайства.

«Найпоширеніші випадки – вивідування у громадян під різними приводами інформації про їхні банківські картки або маніпулятивні повідомлення про фейкові загрози життю чи здоров'ю близьких і родичів», - каже Радчук.

«За інформацією міжбанківської системи обміну інформацією про платіжне шахрайство «Exchange-Online», за 2016 рік сума знятих шахраями з платіжних карт громадян грошей порівняно з 2015 роком зросла учетверо - з 84,36 млн грн до 339,13 млн грн», - уточнив фахівець.

Цей вид хакерських злочинів, пояснює експерт, також розслідувати вкрай складно: шахраї виводять гроші на рахунки платіжних систем, сервери яких найчастіше знаходяться за межами України, а громадяни часто не пишуть у поліцію заяви про злочини.

Реагувати на всі загрози неможливо, але принаймні зменшити їх масштаби цілком реально. Крім злагоджених дій правоохоронців є питання до Міносвіти та Мінінформполітики.

«Тим не менше, на даному етапі єдиний метод боротьби з різного штибу кіберпроявами, який вигадали в уряді, – заборонити «Однокласники», «Вконтакте» та низку пропагандистських сайтів», - резюмував Олександр Радчук.

Детальніше читайте в матеріалі «Феномен цифрових диверсій. Як українцям захиститися від атак кіберзлочинців?»

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО