Їх там немає: чому суд ООН не покарав РФ за фінансування бойовиків «Л/ДНР»

Віталій Куликполітичний експерт

Маємо, перш за все, зрозуміти, що існує формальний бік справи – доведення транзакцій, через які здійснювалося фінансування терористичних організацій з боку РФ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, оцінюючи рішення Міжнародного суду ООН за позовами України до РФ.

«Не вистачає доказів»: перше «ні» за позовом України про тероризм

«Як ми можемо очікувати позитивного рішення ООН за позовом України про тероризм, якщо сама Україна не визнала терористичними організаціями «ЛНР» і «ДНР»? У нас не пройдена процедура визнання їх терористичними організаціями, ми не подавали відповідних заявок до міжнародних організацій, Інтерполу. Ми самі не зробили політичних і юридичних висновків щодо діяльності цих угрупувань на території України», - наголосив експерт.

Доказова база мала бути не просто забезпечена, а на кожний випадок нашого звинувачення мав бути юридичний висновок і рішення суду. Цього всього не було зроблено.

«Є питання до нашої судової системи, слідства, СБУ, прокуратури. До всіх тих, хто до початку процесу в Гаазі не забезпечив необхідну доказову базу. Проте це не означає, що ми маємо опускати руки і вважати питання вирішеним», - додав він, акцентуючи, що під час слухань з боку РФ фактично мало місце визнання прямої участі у катастрофі малайзійського «Боїнга».

Було багато інших заяв, уточнив він, які можна зібрати та пред'явити як докази в судових процесах. Скажімо, використати у трибуналі в Гаазі позов до РФ з боку постраждалих від падіння цього ж «Боїнга».

Єдиний фронт протидії РФ: що далі?

«Україна не повинна полишати спроби через судові механізми запровадити нові санкції, обмеження й висувати нові вимоги до РФ», - переконаний Кулик.

Безумовно, маємо прецедент по цій Конвенції та приклад того, що США не можуть навести докази фінансування тероризму з боку Ірану, але це не є перепоною для того, щоб Америка запроваджувала все нові санкції проти Тегерану.

«Україна має йти шляхом збирання доказів, захисту своїх інтересів, проводити політику, спрямовану на залучення якомога більшої кількості учасників до створення єдиного фронту протидії Росії. Це має бути в судах, заявах, прямих обмеженнях — ембарго, санкціях», - резюмував Віталій Кулик.

Нагадаємо, місяць тому російська сторона заявила, що визнає рішення Міжнародного суду ООН за позовом України.

Хто з політиків обіцяв довести в міжнародних судах причетність РФ до насильства на Донбасі – «Слово і Діло» розповідало в матеріалі «Україна проти Росії в міжнародних судах. Що обіцяли українські політики».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО