У Всесвітньому банку Україні радять провести чотири головні реформи

Для прискорення свого економічного відновлення Україні варто насамперед провести пенсійну, земельну, медичну та антикорупційну реформи.

Таку думку висловила директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен в інтерв'ю «Дзеркалу тижня», передає «Слово і Діло».

«Враховуючи нинішні темпи і незважаючи на несприятливу кон'юнктуру на зовнішніх ринках, блокаду на Донбасі та інші чинники, на 2017 р. ми також прогнозуємо незначне зростання в 2%. Для того, щоб прискорити темпи економічного зростання і домогтися стійкого відновлення, необхідно впроваджувати реформи. Інших рецептів немає», - зазначила Кахконен.

За словами менеджера Світового банку, є чотири реформи, які можуть стати вирішальними для оздоровлення української економіки.

«Перша — це пенсійна реформа. З фіскальної точки зору, вона вкрай важлива — 11% ВВП держави витрачається через Пенсійний фонд, при цьому лише половина з цих коштів покривається пенсійними внесками населення, решта фінансується бюджетом. Це величезний дисбаланс», - зазначила директор.

За її словами, майже 70% українських пенсіонерів живуть за межею бідності і потребують захисту держави.

«Другою за важливістю, на наше переконання, є земельна реформа. Вона вимагає значних трансформацій, але і сама може стати суттєвим поштовхом для зрушень у разі успішної реалізації. Скасування мораторію, підготовка та відкриття земельного ринку зможуть стати поштовхом до залучення інвестицій в країну», - підкреслює менеджер СБ.

Третьою найважливішою реформою Кахконен визначила реформу охорони здоров'я.

Ще однією ключовою реформою Кахконен вважає антикорупційну реформу, складності якої очевидні для всіх, в тому числі – для приватних інвесторів.

Раніше Світовий банк спрогнозував зростання української економіки на рівні 2%.

Нагадаємо, німецькі радники оцінили втрати ВВП України від блокади ОРДЛО.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО