Німецькі радники оцінили втрати ВВП України від блокади ОРДЛО

Читать на русском
Група німецьких радників в Україні оцінила, що збитки для української економіки від блокади окремих районів Донецької та Луганської областей становитиме 1,6 відсотка ВВП.

Група німецьких радників в Україні оцінила, що збиток для української економіки від блокади окремих районів Донецької та Луганської областей становитиме 1,6% ВВП.

Про це заявив керівник групи радників Рікардо Джуччі, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на DW.

«Ми підрахували, що у непідконтрольних районах зараз виробляють 1,6% ВВП України», – сказав він. При цьому Джуччі наголосив, що найбільші проблеми блокада спричинить у галузі виробництва сталі та електроенергетики.

Крім того, німецький економіст зазначив, що «з макроекономічної точки зору, це, без сумніву, шок для країни», і Міжнародний валютний фонд не переносив би питання виділення наступного траншу кредиту за програмою EFF, проте блокада не є катастрофою.

Також він додав, що хоча у 2013 році виробничі ланцюги на Донбасі були тісно пов'язані, то нині ситуація змінилася, за три роки інтеграція стала меншою і зберігається здебільшого у виробництві сталі.

«Для інших секторів ми не очікуємо сильних шоків. Значною мірою ці два регіони вже відокремилися. Антрацит і кокс можна імпортувати. Це буде дорожче, є логістичні питання, але Україна може впоратися з цим без масштабних негативних наслідків», – уточнив економіст.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко заявив, що блокада ОРДЛО припиниться лише після повернення українських підприємств їх власникам.

Згідно з підрахунками Міністерства фінансів втрата 40 підприємств ОРДЛО у результаті заборони на переміщення товарів через лінію розмежування на Донбасі позбавить український бюджет близько 2 мільярдів гривень податкових надходжень.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: