Експерт: для Росії ескалація на Донбасі – спосіб закрити питання повернення Криму

Ігор Петренкоексперт МЦПД

Попри численні розмови про можливість США та Росії домовитися, в реальності для цього поки немає сприятливої політичної кон'юнктури ані в Америці, ані у світі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Ігор Петренко, аналізуючи заяви представників ООН та ОБСЄ щодо ризику нової конфронтації на Донбасі.

«Спливають скандали. Змінюється позиція ЗМІ відносно Трампа в РФ, що важливо. Швидше за все – це один із факторів того, що Росія намагається піднімати ставки. В принципі, так у Кремлі роблять завжди, всі це чудово розуміють. Посилення бойових дій, стрілянина – все ми вже це проходили якщо не в Сирії, то на Донбасі», – нагадує політолог.

Тому, на його думку, нове протистояння в Україні цілком імовірне, тим більше, що напередодні Москва визнала «документи» ОРДЛО, що є не більше, ніж підвищенням ставок Кремля.

«Якщо Крим як військова база Росії вигідний, то Донбас їм не потрібен. Але всі ці дії, які ми бачимо, – спроба сказати: ось, ми здатні піти далі, ми взагалі можемо забрати половину східної України. Росія чекає на пропозицію від США та на момент, коли її запросять за стіл переговорів», – пояснює Петренко.

Таким чином, підкреслює він, РФ отримує можливість диктувати власні умови, відмовлятися від поступок та залишатись у грі.

«За фактом Росія вже змогла такими маневрами «відрізати» частково те, що від неї вимагають, – повернути Крим. Звичайно, заяви дипломатичні ми чуємо, але конкретних дій, планів і строків ніхто не називає. Завдяки військовій активності в Сирії, ескалації на Донбасі, Росія фактично прибрала з політичного дискурсу питання про повернення Криму. Можливо, зараз аналогічно будуть підняті ставки, аби на щось «закривалися очі» та піднімалися конкретні питання, що вигідні Росії», – підсумовує Петренко.

Напередодні МЗС Німеччини закликав до виконання Мінських угод, щоб уникнути ескалації з подальшими жертвами з боку цивільного населення та продовження застою в політичному процесі.

Тим часом, за даними групи ІС, бойовики готують провокації на Донбасі та почали перекидати реактивні системи залпового вогню «Смерч».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО