МЕРТ прогнозує збір 70 мільйонів гривень роялті

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України розраховує на збір 70 мільйонів гривень роялті, що приблизно відповідає рівню 2015 року.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на УНІАН.

 «Більш точні дані будуть в кінці січня, але сьогодні можна спрогнозувати, що сума роялті буде перевищувати 70 мільйонів гривень. У 2015 році ця сума становила 71,5 мільйона гривень, що на 10,5 мільйона гривень більше, ніж сума, зібрана за 2014 рік », - сказала директор департаменту розвитку інновацій та інтелектуальної власності Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Олена Мініч.

За її словами, за 2016 рік левову частку роялті зібрала державна організація «Українське агентство з авторських і суміжних прав» (УААСП) - 50 мільйонів гривень, що на 9 мільйонів гривень більше, ніж у 2015 році. Всі інші організації колективного управління правами за звітний період повинні зібрати понад 20 мільйонів гривень.

Мініч зазначила, що українські організації колективного управління авторськими та суміжними правами, порушуючи міжнародні правила, виплачують авторам-правовласникам до 10% від зібраних коштів.

«Організації колективного управління правами в Європейському Союзі беруть за адміністративне обслуговування до 25% комісійних від загальної суми збору. У нас же - до 50% і вище. Авторам доходить в кращому случає 10% від зібраних грошей», - зазначила вона.

Нагадаємо, за даними МЕРТ, обсяг експорту з України за підсумками 11 місяців 2016 року скоротився порівняно з аналогічним періодом 2015 року на 5,9% – до $32,7 млрд.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО