Експерт: час коаліцій на підтримку України вичерпано

Олег Саакянполітолог

Всередині США стоїть питання політичної кризи. Йде боротьба двох гілок влади. Однієї, яка формувалася за всіма правилами та століттями існувала в США, та другої – на якій прийшов Трамп.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, голова Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, аналізуючи новий курс США з приходом Трампа та наслідки для України.

«З огляду не лише на зміни в США, але й на геополітичні зміни, можна сказати, що час коаліцій на підтримку будь-кого проходить. Ми вже навряд чи побачимо коаліцію на підтримку якоїсь країни, в тому числі України. Будуть ситуативні союзи навколо ситуативних інтересів між державами», – міркує Саакян.

Час коаліцій на підтримку України, на жаль, вичерпано.

«Уже в другій половині 2017 року ми побачимо, що коло тих, кого ми називаємо нашими західними партнерами, коаліцією на підтримку України, звузиться до країн Балтії, безпосередніх і постійних союзників – Польщі, Канади, а в більш широкому плані ця коаліція буде дуже гнучкою та ефемерною», – вважає політолог.

На його думку, Трамп буде досить жорстким у зовнішній політиці, в тому числі щодо РФ, але при цьому він буде готовий торгуватися. Однак, уточнив експерт, торги США та РФ щодо санкцій, зокрема прив'язка Трампом санкцій до скорочення ядерних озброєнь, є радше символічними.

«Скорочення ядерної зброї можливе лише на паритетній основі, на інших умовах воно втрачає свій сенс. Для РФ мати в половину менше зброї, ніж США, – це фактично не мати її взагалі. На це Росія не піде ніколи», – підкреслив Олег Саакян.

Додамо, сам новообраний президент США заявив, що його адміністрація слідуватиме двом простим правилам – купуй американське та наймай американців.

В експертному колі вважають, що стримувати Трампа в можливих поступках до РФ буде «яструбине крило» в Конгресі.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО