«Газпром» не зможе відмовитися від транзиту газу через Україну після 2019 року – експерт

ПАТ «Газпром» не зможе відмовитися від транзиту природного газу через територію України після 2019 року, як це було заявлено монополією. Причиною є брак грошей у компанії та потреби ЄС у «піковому» газі, що зростають.

Про це на своїй сторінці в Livejournal пише директор консалтингової компанії, що спеціалізується на фінансовому аналізі проектів природного газу в країнах колишнього СРСР, East European Gas Analysis Михайло Корчемкін, передає «Слово і Дело».

«Плани відмови від українського транзиту – це блеф і політика. Досвід 2016 року показав, що «Газпром» і «Нафтогаз» можуть успішно співпрацювати на тлі будь-яких політичних заяв – час покаже, правий я чи ні», – пише він.

На його думку, основні перешкоди – нестача грошей у «Газпрому», потреби Європи в «піковому» газі, що зростають, протиріччя нових проектів принципам Третього енергопакету.

«При цьому я не маю жодного сумніву в здатності «Газпрому» побудувати «Північний потік-2» незалежно від наявності нових потужностей у Німеччині. Олексій Міллер нещодавно доповів про повну готовність тупикового проекту «Південний коридор» вартістю понад 15 мільярдів доларів», – додав Корчемкін.

Нагадаємо, що на відміну від «Північного потоку», ГТС України здатна задовольнити як сезонне, так і короткострокове підвищення попиту на російський газ.

Проте за десять років «Газпром» вдвічі скоротив поставки газу в напрямку України.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО