Україна готова на безпрецедентний крок щодо заручників – Тандіт

Україна заради реальних кроків щодо обміну полоненими готова передати 228 затриманих осіб на вимогу бойовиків Донбасу.

Про це оголосив радник голови Служби безпеки України Юрій Тандіт у Facebook, передає «Слово і Діло».

«Україна готова на безпрецедентний крок заради звільнення заручників 58 – передати 228 осіб, яких вимагали представники ОРДЛО», – написав він.

Активність Києва пояснюється раніше вже повідомляють планами про те, що обмін полоненими потрібно провести до Різдва. Зокрема, це питання гальмується самими терористами, які на переговорах у Мінську відмовлялися підтверджувати дані про кількість українських полонених, яких вони утримують.

Відомо також, що обмін полоненими за цією формулою раніше анонсувала народний депутат Надія Савченко, яка провела неузгоджені з уповноваженими на це посадовими особами переговори з лідерами бойовиків.

Однак для реалізації обміну необхідно провести переговори сторін. Водночас 15 грудня стало відомо про блокування Росією перемов гуманітарної підгрупи в «мінському форматі» щодо заручників у форматі скайп-конференції. Москва заявила, що подібні переговори не є «достатньо безпечними».

Також 15 грудня стало відомо про помилування Президентом Петром Порошенком 15 полонених зі списку 228 осіб на обмін.

Нагадаємо, за останніми даними, в списку заручників, яких утримують бойовики Донбасу, залишаються 109 громадян України, серед яких є як військові, так і цивільні. Крім того, ще 494 продовжують вважатися зниклими безвісти.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО