Європа не хоче витрачати гроші на нові газопроводи з Росії

Єврокомісія відстоює на переговорах із Росією ідею зберегти транзит газу через територію України, незважаючи на титанічні зусилля російської сторони просунути свої газопровідні проекти в обхід країн Центрально-Східної Європи.

Це слід розуміти із заяви міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова на прес-конференції в Белграді за підсумками переговорів з очільником МЗС Сербії, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на агентство 1prime.

На думку Лаврова, наразі енергетичний діалог між РФ та Євросоюзом «стає жертвою ідеологізованих і політизованих підходів, що спрямовані на те, щоб вигородити абсолютну нездатність українського керівництва виконати Мінські домовленості».

«Штучні вимоги про те, щоб за всяку ціну зберегти транзит через Україну після 2019 року, навіть ціною збитків для Росії й країн Євросоюзу, я вважаю, є найбільш кричущим прикладом. Але саме цю позицію зараз Єврокомісія із завзятістю, гідною кращого застосування, відстоює на переговорах із нами», – сказав міністр закордонних справ РФ.

Як повідомлялося раніше, угода ОПЕК про заморожування видобутку нафти стимулює зростання видобутку сланцевої нафти в США, в результаті чого на перенасичений американський ринок надійдуть додаткові обсяги попутного газу. Одним із можливих експортних напрямків із його збуту може виявитися Європа, де він вступить у конкуренцію з газом від «Газпрому».

Нагадаємо, що засновники «Північного потоку-2» відмовилися створювати спільне підприємство.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО