Українська армія зайняла тридцяту позицію в рейтингу Global Firepower 2016

Збройні сили України зайняли тридцяте місце серед найсильніших армій світу в щорічному рейтингу військової могутності Global Firepower (GFP), а серед європейських армій ВСУ – восьме місце.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Сегодня».

За даними рейтингу, в ЗСУ служать 160 тисяч осіб і ще 1 млн знаходяться в резерві. Оборонний бюджет України позначений як $4,8 млрд. На озброєнні української армії, за версією GFР, знаходяться 2809 танків, 8217 бойових броньованих машин, 1 302 одиниці самохідної артилерії, 1669 одиниць ствольної артилерії і 625 реактивних систем залпового вогню.

Також експерти GFР нарахували 234 бойових літальних апарати, в тому числі 39 винищувачів і 33 ударних вертольота. Морські можливості нашої держави досить скромні, один фрегат «Гетьман Сагайдачний», один мінний тральщик і три кораблі берегової оборони.

Правда, якщо подивитися на рейтинги попередніх років, то наша армія тільки втрачала свої позиції. Так, згідно з GFР-2014, ВСУ займали 21-е місце в світі, а в 2015 році – вже 25-е. Це сталося через різке скорочення чисельності танків і авіації. Якщо в 2014 році британські фахівці нарахували у нас 4112 танків і 400 різних літальних апаратів, то в 2015 році – вже 2809 і 222 відповідно (внаслідок корупції, бойових дій і озброєнь, що залишилися в Криму).

Цього року експерти аналізували збройні сили 126 держав. Для цього використовується 50 різних параметрів, що відображають стан економіки, промисловості і збройних сил тієї чи іншої країни. Грають роль географічне розташування, стан логістики, наявність природних ресурсів. Один з ключових критеріїв – кількість дешевої робочої сили, тому країни з великим населенням отримують більш високий рейтинг. Наявність ядерного арсеналу не береться до уваги, проте держави, що володіють ядерною зброєю, отримують «бонус».

Рейтинг Global Firepower 2016 вважається одним з найвідоміших в світі. Він складається фахівцями найстарішого з британських університетів – University of St. Andrews, (початок 1410 років, Шотландія) з метою збору і вивчення інформації про збройні сили різних країн світу.

Як раніше повідомлялося, в Міноборони починають проект з впровадження рішень на основі інформаційних технологій для Збройних сил України, спрямований на автоматизацію та удосконалення процесів в армії.

Нагадаємо, що приватні виробники зброї в Україні об'єдналися в асоціацію.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО