У Білорусі запропонували збільшити президентський термін

Депутати ліберально-демократичної партія Білорусі запропонували збільшити президентський термін, провівши в 2018 році одночасно з виборами депутатів місцевих рад референдум щодо зміни Конституції.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Новое время».

Відповідну заяву було прийнято на засіданні вищої ради і центрального комітету ЛДП в середу, 23 листопада.

У партії пропонують перейти на вибори депутатів всіх рівнів за пропорційно-мажоритарною системою, збільшити термін повноважень членів Ради Республіки, депутатів Палати представників Національних зборів і депутатів місцевих рад з чотирьох до п'яти років, а також збільшити термін повноважень президента з п'яти до семи років.

В ЛДП наполягають, що відповідні зміни «дозволять зміцнити політичну систему Республіки Білорусь, приведуть до подальшої демократизації і розвитку громадянського суспільства, зміцненню влади в країні».

Як наголошується, останній референдум щодо зміни Конституції відбувся 17 жовтня 2004 з ініціативи президента Олександра Лукашенка.

За його результатами було скасовано обмеження кількості президентських термінів для однієї людини.

При цьому раніше Лукашенко заявив, що не виключає коригування Основного закону відповідно до «викликів часу».

«Світ стрімко змінюється. Ми повинні адаптуватися до мінливих умов, щоб не тільки не втратити зайняті нами ніші, але і знайти нові», - сказав глава Білорусі.

Нагадаємо, раніше єврокомісар Йоханнес Хан пообіцяв обговорити в Брюсселі зняття санкцій з Білорусі.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО