«Кримське питання» не зникне з порядку денного ООН – Клімкін

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін впевнений, що питання Криму залишиться на порядку денному ООН.

Про це він написав у своїй колонці на сайті «Новое время»», передає «Слово і Діло».

За словами Клімкіна, це стало зрозуміло завдяки ухваленню Третім комітетом Генеральної асамблеї ООН резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь», ініційованої Україною.

«Ми від самого початку прагнули максимально сильних формулювань із чітким сигналом Росії: настав час змінювати ситуацію. Формулювань із відкритим політичним засудженням окупації Криму та невизнанням його анексії, визнання Росії державою-окупантом, вимогами припинити порушення прав людини й надати безперешкодний доступ міжнародним правозахисним механізмам на півострів. Резолюція ставить перед Верховним комісаром ООН із прав людини та місією ООН окреме завдання з моніторингу ситуації з дотриманням прав людини в Україні – підготувати тематичний звіт щодо ситуації в Криму. А це вже означає, що «кримське питання» з порядку денного ООН нікуди не дінеться», – підкреслив міністр.

На переконання Клімкіна, «Росія має розуміти, що світ стурбований тим, що вона робить на території окупованого Криму, й вона як держава-окупант порушує права, безпеку та нагальні потреби жителів півострова».

«І світ вимагає від Росії не вдавати, що питання Криму не стоїть на міжнародному порядку денному, а вести серйозну розмову. Розмову з нами, ООН та іншими міжнародними організаціями й партнерами», – зауважив очільник зовнішньополітичного відомства.

Раніше Клімкін повідомляв, що в резолюції ООН щодо Криму йдеться про заборону призову до збройних сил країни-окупанта на окупованій території, а також про необхідність гарантувати доступ міжнародним правозахисникам.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО