Заручники війни: правозахисник розповів про формули обміну полоненими

Олександр Павліченкоексперт Харківської правозахисної групи

Варто розуміти, що, по-перше, переговори про обмін ведуться з терористами, а по-друге, ключовою залишається цінність людського життя.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко, аналізуючи процес обміну полоненими та заяву голови СБУ про готовність обміну в форматі «один на трьох».

«Якщо ми можемо повернути з полону до нормального життя хоча б одноу людину, то тут немає високої та низької ціни. Тому навіть такий формат, як «один на трьох», є прийнятним», – аналізує Павліченко.

В полоні сепаратистів перебувають люди, яких тримають там понад рік. Коли на кону життя, то немає лічби, не рахують гроші – 5 тисяч доларів чи тисяча. Так, ми віддаємо злочинців, але рятуємо наших людей.

«Стояти виключно на позиції «одного на одного» не варто», – вважає він.

До того ж, підкреслив експерт, у нас усе відбувається в неофіційному форматі, без затвердження повноважень, офіційних представників, які здійснюють обмін за визначеною правовою процедурою, тому що цієї процедури взагалі немає.

Як зауважив правозахисник, на непідконтрольних територіях стоять на позиції обміну «всіх на всіх». Тобто 186 осіб, які є в списку, будуть передані, коли віддадуть усіх, хто засуджений за статтями 110, 437, 438 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

Саме в цьому, наголосив він, полягає проблема, тому що їх буде набагато більше, ніж «один до трьох».

Відзначимо, що в Україні можуть офіційно запровадити статус «полонений» та закріпити його на законодавчому рівні.

Додамо, за даними СБУ, за час проведення АТО з полону сепаратистів українська сторона змогла повернути 3083 особи.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО