Експерт про стратегію РФ: як «піти» з Донбасу, щоб лишитися там назавжди

Петро Олещукполітичний експерт

Перш за все, та сама дорожня карта, яка поки ще не складена, але положення якої озвучуються, несе в собі значні небезпеки, причому не лише для України.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав політичний експерт Петро Олещук, передає «Слово і Діло».

«Чому постало питання про «контроль над кордоном» і чому Росія так вперто відстоює його в якості «останнього етапу» вже після виборів? Фактично, таким чином Росія відстоює формат, який вигідний саме для неї. Сенс цього формату в тому, як «піти» з Донбасу, щоб лишитися там назавжди. Причому лишитися не просто так, а у форматі військової сили, через яку Росія буде постійно тиснути на Україну», – розмірковує Олещук.

Ключове завдання Росії – залишити Україну в орбіті свого впливу або зробити її на деякий час «сірою зоною».

«Для цього вона має отримати гарантії. Йдеться про зміни до Конституції, які б гарантували «особливий статус» Донбасу. Це дозволило б Росії тримати в руках частину України та використовувати цю частину як фактор української політики», – пояснює політолог.

Однак, зауважив він, у РФ розуміють, що самі по собі політичні гарантії – це ніщо. Вони знають, що закони в Україні поважають не більше, ніж у самій Росії. І в нас можуть схвалити будь-що, а потім скасувати, наприклад, через Конституційний суд.

Тому, за його словами, політичні гарантії даються радше для Заходу.

«Для самої України в них у запасі «військові гарантії», тобто постійна військова присутність, закамуфльована під «народну міліцію». По суті, питання «контролю кордону» – це якраз про все це. Закриєш кордон, роззброїш та виведеш війська – все. Більше у РФ не буде аргументів тиснути на Україну», – розмірковує експерт.

Натомість пропонується аморфний контроль ОБСЄ, хоча всім відомо, що ОБСЄ нічого контролювати не може.

Відповідно, якщо ми йдемо на цей сценарій, який зараз озвучений, то ми цілком і повністю граємо в російську гру з очікуваним результатом.

«Вибори легалізують становище. Російські війська там закріплюються. Може, після виборів вони й допустять 2,5 прикордонника на кордон, які не матимуть ані ресурсів, ані можливостей контролювати переміщення військ. В підсумку щойно Київ озвучуватиме щось, що не подобатиметься Москві, якийсь «голова місцевого самоуправління Донецька» у відовідь погрожуватиме війною», – проаналізував ситуацію Петро Олещук.

Нагадаємо, після переговорів у «нормандському форматі» в Берліні керівництво РФ погодилося на розміщення поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі.

Крім того, на тій же зустрічі домовились узгодити дорожню карту до кінця листопада.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО