У МЗС розповіли про черговість етапів встановлення контролю над кордоном на Донбасі

Читать на русском
Якщо не буде моніторингу кордону з боку ОБСЄ, то немає сенсу говорити про будь-які кроки щодо безпеки.

У питанні виконання Мінських угод блок з безпеки повинен бути виконаний у першу чергу.

Про це повідомив голова МЗС Павло Клімкін в ефірі «5 каналу» під час телефонного включення в четвер увечері, передає «Слово і Діло».

«На нашу думку, така «дорожня карта», навпаки, має прописати, по-перше, послідовність кроків, по-друге, гарантію їх виконання, так як Росія тлумачить Мінські домовленості абсолютно по-іншому, ніж ми з нашими німецькими і французькими друзями та партнерами... Контроль над кордоном повинен встановлюватися в два базових етапи», –

За його словами, перший етап – це «моніторинг з боку ОБСЄ, і у нас є чітка логіка і план з ОБСЄ, яким чином це має відбуватися».

Чого чекає Берлін від України на зустрічі «нормандської четвірки»Сьогодні у Берліні на зустрічі нормандської четвірки лідери країн обговорять ситуацію на Донбасі.

По-перше, це встановлення ряду баз ОБСЄ вздовж кордону одночасно з відеоспостереженням, в тому числі нічних, на всіх ключових дорогах і залізницях.

Другий момент пов'язаний з тим, що групи ОБСЄ повинні розміщуватися у всіх пунктах пропуску з нашого боку кордону. Третій момент – ОБСЄ саме з цих баз повинні контролювати ділянки між цими пунктами пропуску, – розповів Він.

«Якщо у нас не буде моніторингу кордону з боку ОБСЄ, то немає сенсу говорити про будь-які кроки з безпеки», – підкреслив міністр.

Таким чином, за його словами, спочатку повинен бути чіткий блок з безпеки, що передбачає «реальну тишу».

Нагадаємо, в НАТО підтримує ініціативу «нормандського формату» щодо розробки дорожньої карти виконання Мінських угод.

Раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що по «дорожній карті» щодо врегулювання на Донбасі чекає велика робота.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: