Суд заборонив НБУ ліквідувати банк «Юнісон»

Черкаський районний суд Черкаської області 27 вересня виніс рішення про заборону Національному банку України відправляти на ліквідацію неплатоспроможний банк «Юнісон».

Суд прийняв рішення за позовом сільськогосподарського підприємства «Юнісон Груп», у якого в банку на депозитах перебувало 298,9 тис. грн, передає «Слово і Діло» з посиланням на Finclub.

«У разі відшкодування ФГВФО суми вкладу позивач зможе отримати кошти в межах гарантованої суми вкладу, що підлягає відшкодуванню, – до 200 тис. грн, що менше, ніж позивач міг би отримати при відсутності введення тимчасової адміністрації», – йдеться в рішенні суду.

Подібний позов дивовижний, адже ФГВФО не гарантує вклади юросіб, а також фізосіб, які є пов'язаними з банком особами.

СП «Юнисон Груп» було створено у вересні 2015 року Володимиром Рахліним. Раніше він володів 9,44% акцій банку «Юнісон», був членом наглядової ради банку і головою наглядової ради СК «Юнісон-Гарант».

Проте суд вирішив, що ліквідація банка «Юнісон» порушить права «Юнісон Груп» на отримання 98,9 тис. грн і заборонив посадовцям виконавчої дирекції ФГВФО пропонувати Нацбанку ліквідувати банк. При цьому суд заборонив НБУ схвалювати таке прохання.

Нагадаємо, НБУ спростив процедуру визнання банків проблемними.

Раніше в НБУ пояснили, що виводять невеликі комерційні банки з ринку фінансових послуг унаслідок складної структури власності. Це не дає можливості якісно контролювати зміну власників банку.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО