Ліквідація банків: «шокова терапія» для банківського сектору – експерт

Читать на русском

Ліквідація слабких і неплатоспроможних банків – це етап завершення ери фіктивного банкінгу в Україні.

Таку думку в ексклюзивному коментарі «Слову і Ділу» висловив власник аналітичного порталу про банки України bankografo.com, банківський експерт Роман Корнилюк, аналізуючи стан банківського сектору в Україні.

«Зростання кількості проблемних банків у 2014-2015 рр. викликане комплексом причин: не лише економічною кризою, а й шоковим переформатуванням недосконалої банківської системи в рамках фінансової реформи. Реформування поки що відбувається у вигляді шокової терапії. З одного боку, дії НБУ сприяють очищенню системи від банків з незадовільним фінансовим станом, які навіть в спокійніші часи мали низькі кредитні рейтинги або ж взагалі їх не мали, вели агресивну кредитну політику і залучали кошти населення за принципом фінансових пірамід для кредитування інсайдерів», – аналізує експерт.

Проте, з іншого боку, систему покинула значна частина кептивних і конвертаційних установ, які за суттю складно назвати банками, оскільки ключовим джерелом їхніх доходів був далеко не класичний кредитно-депозитний бізнес. Крім того у їхній діяльності зафіксовано порушення правових норм, в тому числі у сфері відмивання коштів.

«Вважаю процес очищення системи від слабких і незаконослухняних банків логічним завершенням ери фіктивного банкінгу в Україні. Депозити населення, зібрані такого роду банками під високі відсотки протягом останніх 5 років, дозволяли попередньому складу регуляторів знижувати інфляційний та курсовий тиск. Зібрані банками кошти часто направлялись на купівлю ОВДП і великі інсайдерські кредити, тимчасово знижуючи попит на роздрібні товари і послуги, а відтак відкладаючи інфляційно-девальваційний вибух на майбутнє, котре зараз якраз і настало», – пояснює Корнилюк.

Підсумовуючи, він зазначає, що нині управлінська проблема полягає у тому, щоб не допустити ріст соціальної напруженості через побоювання населення в неповерненні вкладів Фондом гарантування, ресурси якого обмежені.

«Регуляторам необхідно знайти баланс між виплатами та недопущенням надмірного зростання грошової маси, що здатне чинити інфляційний тиск. НБУ, ФГВФО і уряду мають вирішити дану дилему професійно без перекладання відповідальності на когось одного, з думкою про єдиний суспільний ефект», – резюмував Роман Корнилюк.

Відзначимо, що за рік кризи 40 кредитних установ були визнані неплатоспроможними, по 26 з них вже прийнято рішення про ліквідацію. Серед них VAB Банк, «Форум», «Імексбанк», «Надра», «Дельта Банк» та ін.

Крім того, відомо, що «ПроКредитБанк», «ПриватБанк», ВТБ, «Райффайзен-Аваль» закрили відділення в центрі Києва.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: