Експерт розповів, чим загрожує чергове підвищення акцизу на сигарети

Ерік Найманфінансовий аналітик

Підвищення акцизу на тютюнові вироби не принесе бажаних доходів до Держбюджету.

Про це на своїй сторінці в Facebook пише фінансовий аналітик Ерік Найман, передає «Слово і Діло».

«Саме так – поки всі ці ігри з акцизами виглядають як гра на боці одного гравця (виробника дешевих сигарет) на шкоду ринку та Держбюджету України», – вважає Найман.

«Замість того, щоб реально збільшити і суму акцизів, і надходження до Бюджету, проводиться елементарне маніпулювання цифрами. В умовах загрози дефолту це неприпустима поведінка. Адже йдеться про збереження цілісності України. І кожен такий «гвіздок» грає на руку Кремлю», – пише аналітик.

При цьому, зазначає він, до Держбюджету найбільше зростання доходів планується від акцизів на алкоголь (на 20%) і тютюнових виробів (на 30%) – всього на 23,8%.

«Таке різке зростання акцизів, не підкріплене доходами населення (очікується зростання всього на 12%), вочевидь спровокує зростання тіньового ринку, й у підсумку запланованого приросту акцизів може не відбутися», – припускає фінансовий експерт.

Нагадаємо, 16 вересня Кабінет міністрів затвердив підвищення акцизу на сигарети та закріпив норму в Бюджеті.

Тютюнові компанії вже виступили проти різкого підвищення акцизу, пояснивши це тим, що податкові надходження істотно не збільшаться, а українці просто перейдуть на дешевші сигарети.

Додамо, що сьогодні Київрада ухвалила рішення про заборону продавати алкоголь у торгових мережах з 2.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО