Семерак озвучив своє бачення реформ надрокористування

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак хоче відкрити реєстр виданих спеціальних дозволів із надрокористування, а також викласти у відкритий доступ геологічну інформацію.

Про це Остап Семерак написав на своїй сторінці в Facebook, повідомляє «Слово і Діло».

«Для інвесторів хочу підкреслити, що ми вже працюємо над тим, щоб відкрити реєстр виданих спецдозволів і геологічну інформацію», – написав Семерак.

Міністр вважає, що в рамках децентралізації право ухвалення рішення про видачу спецдозволу на видобуток торфу або піску слід передати місцевим органам самоврядування.

За його словами, впровадження прозорих, зрозумілих і незмінних правил надання надр у користування мають стати пріоритетом у реформуванні галузі. «Це питання має бути вирішене раз і назавжди, а корупція має бути знищена», – додав він.

Щоб викорінити корупцію у сфері користування надрами Семерак запропонував створення спільних груп за участю бізнес-омбудсмена та бізнес-асоціацій для розгляду скарг у сфері природокористування.

Остап Семерак підкреслив, що потенціал вітчизняних надр оцінюється від $3 до $8 трлн. «Зараз найбільш затратні процедури в надрокористуванні, наприклад, розвідка, проводяться за державний рахунок. А ось ліцензії на користування надрами видаються справно. Лише невідомо, за яким принципом», – нарікає міністр екології.

Нагадаємо, що на початку травня цього року Остап Семерак доручив керівникам національних природних парків у межах українських Карпат розробити план розширення меж природно-заповідних територій.

Він також доручив звільнити керівника Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області через незаконну вирубку лісу природно-заповідного фонду країни.

«Слово і Діло» зафіксувало всього 46 обіцянок Остапа Семерака, з яких він виконав 30. Коефіцієнт його ефективності – 65%. Із повним переліком обіцянок міністра можна ознайомитися на сторінці.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО