У «Нафтогазі» пояснили, чому Україна поки не може збільшити видобуток газу

Для того, щоб державні підприємства України почали нарощувати внутрішній видобуток природного газу, ціна на ресурс повинна бути не менш ніж $50/тис. куб. м.

Про це в інтерв'ю журналу «Фокус» сказав голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «УНН».

«При ціні 50-80 дол. Мможна говорити про розробку нових родовищ та ефективну інтенсифікацію старих, при 180-280 дол. – про видобуток газу зі щільних порід», – сказав Коболєв.

Він підкреслив, що при нинішній ціні $25-$30/тис. куб. м, за якою продає газ «Укргазвидобування», можливий лише традиційний видобуток газу з наявних свердловин. «Старі свердловини постійно виснажуються, тому обсяги неминуче падають», – пояснив він.

Глава «Нафтогазу» зазначив, що у видобувної компанії є не лише поточні витрати, а й витрати на розвідку та буріння нових свердловин, а також необхідність у капітальних інвестиціях.

«Потрібно розуміти, що можливі обсяги видобутку безпосередньо пов'язані з ціною на газ, оскільки собівартість видобутку залежить від конкретного типу свердловини», – підкреслив Коболєв.

Відзначимо, що в Україні спостерігається падіння внутрішнього видобутку природного газу, оскільки державні видобувні компанії зобов'язалася продавати газ за заниженою ціною.

Раніше повідомлялося, що нова команда з тендерних закупівель в «Укргазвидобуванні» досягла економії 680 млн грн з липня 2015 року.

Для того, щоб упорядкувати газове господарство, «Укргазвидобування» спільно зі спеціалізованим альянсом (30 великих нафтогазових міжнародних і національних компаній) розробляє технічний аудит газових родовищ і свердловин України.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО