Зростання споживчих цін в Україні істотно сповільнилося – НБУ

У лютому інфляція знизилася на 8 процентних пунктів у річному вимірі – з 40,3% до 32,7%, місячний рівень споживчих цін показав дефляцію 0,4%.

Про це повідомляється на офіційному сайті Національного банку України, передає «Слово і Діло».

«Фактичне уповільнення споживчої інфляції в річному вимірі випереджає прогнозовану НБУ траєкторію уповільнення інфляції до 12% на кінець 2016 року», – йдеться в повідомленні НБУ.

У Нацбанку вважають, що різке зниження споживчих цін обумовлене факторами пропозиції.

«Вони мали більш істотний вплив на динаміку цін у порівнянні з очікуваннями Національного банку й переважили вплив волатильності курсу гривні, яка спостерігалася в перші два місяці поточного року», – зазначили в НБУ.

Так, курсові коливання призвели до зростання цін імпорту, які входять до розрахунку показника базової інфляції. У НБУ відзначають, що він був помірним. Водночас зниження цін спостерігалося на засоби особистої гігієни, засоби запису відео- та аудіоінформації.

На зниження споживчих цін також вплинули ціни й тарифи, які регулюються адміністративними методами, що сповільнилися до 47,3% в річному вимірі (або на 0,2% місяць до місяця). В першу чергу за рахунок тривалого здешевлення тютюнових виробів (на 3% м / м), дещо знизилися ціни на опалення та гарячу воду в низці регіонів і за рахунок зниження ціни проїзду в муніципальному транспорті (на тлі здешевлення палива). Зниження цін за цими категоріями компенсувало зростання адміністративно регульованих цін, в тому числі на алкогольні напої, хліб та інші послуги ЖКГ.

Відзначимо, що за січень-лютий цього року долар в Україні подорожчав на міжбанку з 24 грн до 27 грн (+12,5%).

Нагадаємо, що за підрахунками Національного банку України, зростання цін на споживчі товари в 2016 році складе 22,5%.

Як раніше повідомляло «Слово і Діло», голові Державної фіскальної служби Роману Насірову не вдалося переконати Кабінет міністрів у необхідності встановити фіксовані мінімальні роздрібні ціни на тютюнові вироби.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО