Рекомендації МВФ призведуть до підвищення ціни медикаментів на 30-55%

Читать на русском
Зростання цін на препарати призведе до скорочення продажів в упаковках як мінімум на 40%, що призведе до падіння доходів Держбюджету.

У разі виконання Україною рекомендацій МВФ щодо скасування пільгової ставки ПДВ на медикаменти в розмірі 7% та переведення цієї товарної категорії на загальну ставку ціна медикаментів в Україні зросте на 50-55%.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на UBR.

«Ліки в роздробі подорожчають в середньому на 50-55%, оскільки спрацює закон так званого «товарного ланцюжка», коли на кожній із ланок додаються свої накрутки, з яких потрібно платити податки, й у підсумку відрахування зростають у геометричній прогресії. Крім того, не виключено, що постачальники скористаються нагодою й закладуть в ціну не лише нові податки, а й свої ризики, зокрема валютні», – зазначає директор «Агентства медичного маркетингу» Юрій Чертков.

Повідомляється, що генеральний директор мережі аптек «ТАС-Фарма» Валерій Гудзенко налаштований менш песимістично. Але навіть він оцінює можливе подорожчання препаратів на 30-35%.

В результаті зростання цін на препарати падіння продажів в упаковках очікується як мінімум на 40%, що призведе до падіння доходів Держбюджету. Так, з урахуванням зниження обсягів реалізації медикаментів Бюджет може отримати додатково лише близько 12 млрд грн. Економічні втрати від цього кроку будуть більшими.

Нагадаємо, що ПДВ в 20% на лікарські препарати діяв кілька місяців після запровадження податку на цю групу товарів, але потім був зменшений на більшість позицій до 7%. Мінфін у своєму варіанті Податкового кодексу пропонував повернути ставку 20%, але тоді фармацевтичне лобі змогло відстояти свої інтереси, лякаючи владу соціальним вибухом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: