Олігархи втратять вплив в Україні лише після зміни правил гри – західні ЗМІ

Економіка та політична система України гостро потребують перебудови, лише після цього можна буде говорити про деолігархізації українського суспільства.

Про це в інтерв'ю французькому виданню Atlantico говорить доктор політичних наук, фахівець з європейської геополітики, викладач Sciences Po Флоран Пармантьє, повідомляє «Слово і Діло».

«Щоб зменшити вплив олігархів, потрібно кардинально змінити економічну та політичну систему, домогтися більшої прозорості, зміцнити інститути правової держави та ринкової економіки», – вважає Флоран Пармантьє.

На його думку, це передбачає цілу низку реформ у декількох галузях, таких як поліція, суди та митниця. Лише союз громадянських рухів та міжнародної спільноти може допомогти Україні впоратися з поточними труднощами.

Перед Україною стоїть ціла низка серйозних проблем, які стосуються як збереження її територіальної цілісності, так і будівництва справжнього правової держави за європейським зразком.

«Для цього потрібно покінчити з корупційними практиками та схемами всупереч опору системи. Інакше кажучи, перед владою стоїть така дилема: полювання на відьом серед олігархів припала б до вподоби громадськості, але задіяла величезні ресурси проти Президента, тоді як бездіяльність зміцнює думку про те, що громадяни рано чи пізно влаштують новий Майдан, щоб висловити своє невдоволення», – говорить Пармантьє.

Проте в Україні хоч і видно нестабільність у результаті дій олігархів, режим тут більш плюралістичний, ніж у Росії. Як з точки зору ЗМІ, так і політичного життя. Але держава набагато нестійкіша й має величезні труднощі з проведенням реформ.

Нагадаємо, що Сполучені Штати не підтримують ідею дострокових парламентських виборів в Україні, оскільки вони не вирішать основних проблем, а лише призведуть до втрати часу.

Як раніше повідомляло «Слово і Діло», процес деолігархізації, про початок якого оголосили всі ключові політичні гравці післяреволюційного періоду, остаточно перейшов зі сфери економічних інтересів держави в політичну площину. Нових загострень і сенсаційних заяв не уникнути.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО