П'ять емпіричних фактів про невдалий «Майдан-3»

Минулі вихідні ознаменувалися масовими заходами в центрі Києва, які вже встигли охрестити «Майданом-3», однак те, що відбувалося, лише на перший погляд нагадує попередні Майдани.

Про це пише Deutsche Welle, передає «Слово і Діло».

Коли в Україні вшановували пам'ять «Небесної сотні», група людей у ​​камуфляжі захопила актову залу готелю «Козацький» й розбила намети на площі, оголосивши про початок «третього Майдану». Deutsche Welle опублікував п'ять фактів про те, що сталося на вихідних.

Перший

Ініціатори «Майдану-3» на прес-конференції представилися як організація «Радикальні праві сили». На «віче», в якому взяли участь кілька сот однодумців, розвивалися червоно-чорні прапори – традиційний символ українських націоналістів. Але всі націоналістичні сили, в тому числі «Правий сектор» і добровольчий батальйон «Азов», відхрещуються від причетності до «Майдану-3».

Другий

Вимоги «РПС» – «збірна солянка». Це й відставка Порошенка та Яценюка, і зниження тарифів на ЖКП, і скасування «антинародних» Мінських угод. Частина протестувальників висунула вимогу націоналізувати банки з російським капіталом і відмовитися від кредитів МВФ і СБ.

Третій

До 20 лютого, коли «РПС» розбили намети на Майдані Незалежності, про них не було жодних згадок у ЗМІ. У Мін'юсті України дані про таку організацію відсутні.

Четвертий

Відзначається, що заклики до «третього Майдану» від імені «РПС» почали поширюватися в блогах і соцмережах ще з літа минулого року. Серед тез цих викривальних блогів: влада, яка прийшла на зміну Януковичу, є «злочинним режимом», Порошенко – «ставленик США», який прийшов до влади разом з Яценюком, «організувавши розстріл людей на Майдані». 21 листопада минулого року, в річницю початку Євромайдану, вони також скликали людей. Але тоді їхні дії залишилися непоміченими.

П'ятий

«Нові майданівці» – вкрай різношерста команда. У минулому більшість із них були членами різних маргінальних ультраправих груп, таких як, наприклад, «Білий молот» або «ОУН». Деякі провідні «радикали» раніше були виключені з «Правого сектора». Наприклад, «координатор громадянського штабу РПС» Владислав Горанін залишив лави «ПС» після того, як опинився під арештом за підозрою у вбивстві трьох співробітників Дорожньо-патрульної служби.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко охарактеризував події, що відбулися на Майдані на другі роковини розстрілу Небесної Сотні, плодом кремлівської пропаганди.

Як раніше повідомлялося 20 лютого в центрі Києва активісти «ОУН», які брали участь у віче на Майдані, закидали камінням вітрини російських банків – «Ощадбанку Росії» і «Альфа Банку», що розташований поруч із Будинком профспілок.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО