Абонплата за газ: європейська практика чи газове лобі? Експерт

Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Абонплата потрібна облгазам, але в цьому ключі важливо, що її розмір встановлено на рівні невеликої суми.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з енергетичних програм Сергій Дяченко, аналізуючи інформацію про те, що з квітня наступного року українці будуть сплачувати абонплату за газ, навіть якщо не використовували його.

«Звісно, абонплата вигідна в першу чергу облгазам. Для них це гарантований та стабільний прибуток. Це європейська практика, яку запроваджують і в нас. Щодо суми, то це невеликі кошти, тому не слід очікувати якихось серйозних наслідків», – зазначив Дяченко.

Водночас експерт «Реанімаційного пакета реформ» з питань енергоефективності Тетяна Бойко вважає, що абонплата за газ – це цілковита дурниця.

«Це безглуздо – встановлювати плату за доступ до мережі. Звісно, це вигідно облгазам. Це просто не що інше, як газове лобі», – констатує експерт.

На думку Бойко, з настанням холодів більш актуальним є питання тарифів та встановлення лічильників.

«Важко спрогнозувати, як зміняться рахунки, але точно можна сказати, що люди, які мають лічильники, в яких більш-менш утеплені будинки, платять вдвічі, а інколи й утричі менше, ніж ті, кому оплата нараховуються за нормою. Наразі це елементарні заходи енергозбереження», – вважає експерт.

За її словами, за таких погодних умов, як зараз, лічильник є дуже вигідним. Коли прийдуть морози, то в утеплених будинках також, звичайно, буде економія, але не настільки велика, як зараз.

Як повідомляється, за попередніми розрахунками, сумма до сплати буде щомісяця на рівні 17-29 гривень. За словами Демчишина, при запровадженні абонплати фактична плата за газ для споживача не зміниться, але це дозволить облгазам оптимізувати використання наявних газорозподільчих мереж.

Нагадаємо також, що з жовтня 2015 року набули чинності нові тарифи на опалення, згідно з якими обігрів 1 кв. м житла обійдеться в 16,42 грн. Так, мешканцям середньої квартири площею 60-70 кв. м, згідно з тарифом, доведеться заплатити близько 1 тис. грн.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО