Яценюк потрібен коаліції тільки для ухвалення Бюджету – нардеп

Парламент розуміє, що потрібен Бюджет, але голосувати за нього він поки не готовий. При цьому більшість думає про перевибори.

Про це «Новому времени» розповіли джерела в парламенті, передає «Слово і Діло».

Кабмін представив парламенту проект Бюджету та Податкового кодексу. При цьому проект Податкового кодексу так і не знайшов єдиної депутатської підтримки. Рада вирішила ухвалити його наступного року, а Бюджет формувати на основі чинного кодексу.

«Ми хочемо відкласти урядову редакцію Податкового кодексу для його доопрацювання в першому кварталі наступного року, щоб він був запроваджений в 2017 році. А нинішній Бюджет потрібно ухвалювати на підставі чинного податкового кодексу», – сказав голова фракції «БПП» Юрій Луценко.

За словами прем'єр-міністра, питання з Бюджетом може затягнутися, а якщо його не ухвалять, то Україна зможе перезимувати й без нього.

Джерело з «Народного фронту» повідомило, що в разі неухвалення Бюджету партія почне діяти самостійно, без зобов'язань і прив'язок до коаліції. При цьому окремі представники «Народного фронту» збираються будувати власні політичні проекти, зокрема глава МВС Арсен Аваков.

«Аваков давно замислювався про власний політичний проект. У МВС він отримав політичну вагу. Зараз його команда знову активізувала питання створення власного політичного проекту», – говорить депутат.

Водночас депутати з «Самомопомочі» говорять про те, що Яценюк потрібен коаліції лише для ухвалення Бюджету. За словами лідера фракції Олега Березюка, уряд потрібно міняти після того, як буде ухвалений Бюджет, але в перевиборах парламенту він не впевнений.

«Перевибори – це був би найгірший варіант, краще уряд поміняти», – сказав Березюк.

З думкою лідера фракції «Самопомочі» не згодні представники більшості. У «Батьківщині» всерйоз розглядають можливість перевиборів восени наступного року. Про перевибори замислюються і в «БПП».

«Ситуація складна. Якщо зараз «БПП», «НФ» та інші фракції не об'єднаються навколо конкретних позицій і питань, то існування і парламенту, і коаліції під великим питанням. Зараз становище дуже хитке, і мало хто розуміє, що далі робити, я не виключаю, що можуть бути дострокові вибори», – говорить нардеп від «БПП» Єгор Фірсов.

Нагадаємо, раніше голова Верховної Ради України Володимир Гройсман заявив, що не бачить підстав для переформатування коаліції, але не виключає змін в уряді.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО