У SIPRI оцінили, як у світі зросла кількість розгорнутих ядерних боєголовок

Читать на русском
У світі скорочується запас ядерної зброї, але кількість розгорнутих боєголовок зростає рік у рік, зазначають у SIPRI.
nti.org

Загальна кількість ядерних боєголовок у світі продовжує скорочуватись у міру поступового демонтажу зброї часів холодної війни. Але кількість ядерних боєголовок, готових до застосування, з кожним роком зростає і, ймовірно, ця тенденція збережеться і далі і навіть посилиться.

Про це йдеться у звіті Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI).

Як змінювалися розміри ядерних арсеналів США, росії та інших країн «клубу»Скільки ядерних боєголовок налічується у світі та як змінювалися розміри арсеналів дев'яти ядерних держав – на інфографіках.

Експерти зазначили, що дев'ять ядерних держав – США, росія, Велика Британія, Франція, Китай, Індія, Пакистан, КНДР та Ізраїль – продовжили модернізацію своїх ядерних арсеналів і розгорнули нові боєголовки у 2023 році.

Станом на січень 2024 року загальний світовий запас становив 12 121 ядерну боєголовку: близько 9585 перебували у військових запасах для потенційного використання. За оцінками, 3904 з цих боєголовок було розгорнуто на ракетах і літаках — це на 60 більше, ніж у січні 2023 року.

Близько 2100 розгорнутих боєголовок балістичних ракет перебували у стані підвищеної бойової готовності. Майже всі ці боєголовки належали росії чи США. Однак Китай вперше може мати боєголовки у стані підвищеної боєздатності.

Росія і США разом мають майже 90% усієї ядерної зброї. За оцінками SIPRI, розмір їх запасів був відносно стабільним, але росія розгорнула у своїх оперативних силах приблизно на 36 боєголовок більше, ніж у січні 2023 року.

«Примітно, що в 2023 році було зроблено кілька публічних заяв про те, що росія розмістила ядерну зброю на території Білорусі, хоча переконливих візуальних доказів того, що фактичне розміщення боєголовок мало місце, немає», – йдеться у дослідженні.

За оцінками SIPRI, розмір ядерного арсеналу Китаю збільшився з 410 боєголовок у січні 2023 року до 500 у січні 2024 року, і очікується, що він продовжуватиме зростати. «Китай розширює свій ядерний арсенал швидше, ніж будь-яка інша країна», – зазначили в інституті.

Британія не збільшувала свій арсенал ядерної зброї у 2023 році, але він, ймовірно, зросте у майбутньому.

У 2023 році Франція продовжила свої програми з розробки атомного підводного човна з балістичними ракетами третього покоління та нової крилатої ракети повітряного базування, а також щодо ремонту та модернізації існуючих систем.

Індія та Пакистан у 2023 році продовжили розробку нових типів систем доставки ядерної зброї.

Північна Корея продовжує надавати пріоритет своїй військовій ядерній програмі як центральному елементу своєї стратегії національної безпеки. За оцінками SIPRI, в даний час країна зібрала близько 50 боєголовок і має достатню кількість матеріалу, що розщеплюється, щоб загалом створити до 90 боєголовок.

Ізраїль, котрий публічно не визнає наявність ядерної зброї, модернізує свій ядерний арсенал.

Нагадаємо, що собою представляє ядерний арсенал росії, можна дізнатися з інфографіки «Слово і діло».

Також ми писали, скільки ядерних випробувань було проведено у світі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: