Підвищення пенсій для працюючих пенсіонерів: як перерахували виплати

Читать на русском

В Україні навесні відбулася третя під час повномасштабної війни індексація пенсій – майже на 8%, середній розмір підвищення становив 322 гривні. Крім того, розпочався автоматичний перерахунок пенсій для 654 тисяч пенсіонерів з урахуванням оновленого страхового стажу. Нові суми виплат пенсіонери почали одержувати у червні. Як проводився перерахунок, можна дізнатися з інфографіки «Слово і діло».

Перерахунок проводився з 1 квітня для пенсіонерів, які після призначення чи попереднього перерахунку виплат продовжували працювати. Ще одна умова – у пенсіонерів має бути 24 місяці страхового стажу або менше 24 місяців, але після призначення пенсії минуло два роки.

Працівникам, які отримують пенсію за вислугу років, перерахунок проводили, якщо вони досягли пенсійного віку.

Якщо станом на березень отриманий страховий стаж становив не менше 24 місяців, то виплати перераховували:

  • з урахуванням набутого страхового стажу;
  • з урахуванням зарплати, з якої обчислено пенсію або з заробітку, який людина отримувала, працюючи після призначення/попереднього перерахунку пенсії.

Якщо станом березня було отримано менше 24 місяців страхового стажу, то перерахунок проводився лише з урахуванням придбаного стажу.

Розмір підвищення пенсії індивідуальний, оскільки залежить від стажу та від розміру зарплати. У червні українці мають отримувати збільшені пенсії та доплату за попередні два місяці.

Нагадаємо, у квітні Верховна рада не змогла ухвалити в першому читанні законопроєкт про запровадження накопичувального пенсійного забезпечення. Що він передбачав, можна дізнатися з інфографіки.

З цієї інфографіки можна дізнатися, в якому віці виходять на пенсію і скільки в середньому живуть у різних країнах світу.

Також «Слово і діло» писало, у яких країнах світу останніми роками підвищували пенсійний вік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: