Як змінювалася кількість учасників національного мультипредметного тесту

Читать на русском

Українські абітурієнти в 2024-му втретє складають національний мультипредметний тест (НМТ), який після початку повномасштабної війни замінив зовнішнє незалежне оцінювання. Перевага НМТ перед ЗНО полягає в тому, що тестування проводять в онлайн, а не паперовому форматі, і воно займає один день – такий варіант більш адаптований до життя з повітряними тривогами та відключеннями світла. З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатись, як змінювалася кількість учасників НМТ.

Продовжується основна сесія національного мультипредметного тесту. Як змінювалася кількість учасників за три роки – на інфографіці.
Кількість учасників НМТ – статистикаСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Після початку повномасштабної війни Верховна рада скасувала зовнішнє незалежне оцінювання, замінивши його іншою моделлю вступу до вишів.

Перший національний мультипредметний тест тривав 120 хвилин, там було 60 тестових завдань – по 20 з української мови, математики та історії України. Порівняно зі ЗНО тест максимально спрощений, у ньому не передбачені розгорнуті відповіді.

На перший тест зареєстрували 181 тисячу 427 осіб, прийшли – 167 тисяч 578 (92,4%). Тестування також проводили в Австрії, Бельгії, Болгарії, Греції, Грузії, Данії, Естонії, Канаді, Латвії, Литві, Люксембурзі, Молдові, Німеччині, Португалії, Польщі, Словенії, Словаччині, Британії, США, Туреччині, Угорщині, Фінляндії, Франції, Хорватії, Чехії та Швейцарії. За кордоном зареєструвалися 24 тисячі 996 осіб, взяли участь – 20,2 тисяч (80,8%).

У 2023 році тривалість тестування збільшили до 180 хвилин. Було два обов'язкові предмети – українська мова та математика, і один на вибір – історія України, біологія, фізика, хімія, іноземна мова (англійська, німецька, французька чи іспанська).

Учасників НМТ минулого року також було більше: 257 тисяч 948 осіб зареєструвалися, 241 тисяча 624 – прийшли на тестування (93,67%).

При тому, що було розширено перелік країн, де можна було здати НМТ (додалися Азербайджан, Іспанія, Італія, Нідерланди, Румунія та Швеція), учасників за кордоном було менше: 23 тисячі 250 осіб зареєструвалися, трохи більше 20 тисяч взяли участь (86, 06%).

Цього року основна сесія НМТ триватиме до 25 червня, додаткова відбудеться 11-19 липня. Тест триває вже чотири години: три предмети обов'язкові – українська мова, історія України та математики, четвертий на вибір – українська література, іноземна мова, фізика, хімія, географія, біологія.

На НМТ-2024 реєструвалися 267 тисяч 898 учасників в Україні та 19 тисяч 883 – за кордоном.

Нагадаємо, у Міністерстві освіти розповіли, чи повертатимуть ЗНО.

В 2022 році в Україні вдруге провели міжнародне дослідження якості освіти PISA. Докладніше про результати – у матеріалі «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: