Результати PISA-2022 в Україні: наскільки погіршилися навички та знання учнів

Читать на русском

В Україні вдруге провели міжнародне дослідження якості освіти PISA. Його результати показали, що у 15-річних підлітків за чотири роки значно погіршилися навички читання, знання з природничо-наукових дисциплін і математики. Крім того, бали України у рейтингу нижчі, ніж у середньому по країнах Організації економічного співробітництва та розвитку – відставання складає від півтора до двох з половиною років навчання. Дався взнаки не тільки карантин через коронавірус, а й повномасштабна війна. Докладніше про результати – у матеріалі «Слово і діло».

Що таке PISA

PISA – це міжнародне дослідження якості освіти, розпочате у 1997 році у 80 країнах. У рамках дослідження оцінюється грамотність 15-річних учнів у читанні, математиці та науково-природничих дисциплінах.

Усього було проведено сім циклів дослідження, наступний буде у 2025 році. Завдяки результатам дослідження можна оцінити рівень грамотності учнів у своїй країні й порівняти з рівнем освіти підлітків з інших країн.

Дослідження PISA-2022 в Україні

Україна вперше провела дослідження за програмою PISA у 2018 році. Як і в інших країнах, основний етап дослідження в 2022 році мав відбутися у квітні-травні, але через повномасштабне вторгнення росії тестування перенесли на осінь.

У дослідженні взяли участь 3876 учнів із 164 навчальних закладів 18 регіонів України – Київ, Черкаська, Кіровоградська, Полтавська, Вінницька, Чернігівська, Київська, Сумська, Житомирська, Одеська, Чернівецька, Івано-Франківська, Хмельницька, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Волинська та Закарпатська область. Не проводили дослідження у шести областях (Донецька, Харківська, Луганська, Запорізька, Херсонська, Миколаївська) та Криму. Результати дослідження з навчальних закладів Дніпропетровської області не були взяті через їхню нерепрезентативність.

Таким чином, результати PISA-2022 не є репрезентативними для всієї України, а лише для Києва та 17 областей.

Як зазначили у МОН, Україна – єдина країна, яка провела дослідження в умовах війни. До речі, тому на результати могли вплинути чинники, яких методологія не враховує.

Результати PISA-2022: математика

За визначенням PISA, математична грамотність — здатність учня математично розмірковувати та формулювати, застосовувати та інтерпретувати математику для вирішення проблем у різних контекстах реального світу.

За результатами дослідження виявилось, що лише 58% українських учнів досягли базового рівня математичної грамотності. Україна отримала 441 бал – результат на 12 балів гірший у порівнянні з минулим циклом.

При цьому середній бал з математики в країнах ОЕСР становив 472. Виходить, що в галузі математики розрив між Україною та країнами ОЕСР становить приблизно півтора роки навчання.

З математики найвищі бали отримали Сінгапур (575) та Макао (552), аутсайдером рейтингу виявилася Камбоджа (336).

Результати PISA-2022: читання

Читацька грамотність у дослідженні визначається як здатність розуміти, використовувати, оцінювати та осмислювати письмовий текст. При тестуванні перевіряється вміння встановлювати причинно-наслідкові зв'язки з урахуванням одного чи кількох письмових джерел, виділяти головне, розрізняти інформацію з різних типів текстів.

Саме у цій галузі 15-річні українські учні показали найбільший регрес: Україна отримала 428 балів – на 38 менше порівняно з 2018-м. Тест показав, що базового рівня у читанні досягли 59% учнів.

У середньому українські учні відстають у читанні від однолітків з країн ОЕСР приблизно на два роки чотири місяці навчання.

Найкращі результати з читання показали Сінгапур (543 бали), Ірландія та Японія (516), найгірші – Камбоджа (329).

Результати PISA-2022: природничо-наукові дисципліни

У цій сфері оцінюється здатність вивчати та вирішувати проблеми, пов'язані з наукою та науковими ідеями, готовність брати участь в обґрунтованому дискурсі про науку та технології.

Базового рівня грамотності у цій сфері досягли 66% українських 15-річних школярів. Україна отримала 450 балів (на 19 менше, ніж у 2018 році), а середній бал по країнах ОЕСР становив 485. Таким чином, Україна відстає на рік та вісім місяців навчання.

Найбільше балів з природничо-наукових дисциплін набрав Сінгапур (561) та Японія (547), найменше знову Камбоджа (347).

Інші результати PISA-2022

Дослідження показало, що 15-річні українці з міст успішніші в математиці, читанні та природничо-наукових дисциплінах, ніж їхні однолітки із сіл.

Так, учні із сільської місцевості відстають від своїх однолітків із великих міст у читанні майже на п'ять років, у природничих дисциплінах — на чотири роки три місяці, а з математики — на чотири з половиною роки навчання.

Аналіз успішності учнів також показав, що хлопці на 10 балів випереджають дівчат з математики. В області читання, навпаки, дівчата випереджають хлопців на 23 бали (це більше року навчання). Розриву в успішності в галузі природничих дисциплін майже немає.

Однак подібні тенденції з усіх трьох предметів характерні і для країн ОЕСР.

Нагадаємо, випускники початкової, базової та середньої школи (4, 9 та 11 класів) не проходитимуть державну підсумкову атестацію.

Тестування у форматі ЗНО також не буде. Другий рік поспіль проводитиметься національний мультипредметний тест.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: