ВАКС затвердив ще одну угоду справі держпідприємства «Нацкінематека»

Читать на русском
Антикорупційний суд затвердив угоду зі слідством, на яку пішов один з підозрюваних у справі зловживань з майном держпідприємства.
фото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд затвердив угоду про визнання винуватості, укладену з пособником Олексієм Шульганом у межах справи про заволодіння нерухомістю державного підприємства «Національна кінематека України» вартістю майже 42 млн грн.

Такий вирок 20 травня виніс ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується в тексті вирок, Шульган виконував функції пособника у справі. Він добровільно пішов на угоду про визнання винуватості, беззаперечно визнав провину і зобов'язався співпрацювати зі слідством у межах цієї справи, а також інших правопорушеннях.

«Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 17 квітня 2024 року між прокурором САП та (Шульганом – ред.) у кримінальному провадженні. Визнати (Шульгана – ред.) винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 5 статті 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України та призначити йому покарання у виді позбавлення волі на строк 4 роки з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, на строк 1 рік та штрафом у розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17 000 грн», – ідеться в рішенні.

Суд звільнив його від ув'язнення на іспитовий строк у 3 роки. Крім того Шульган зобов'язався протягом 10 днів перерахувати 3 млн грн на підтримку Збройних сил України та відшкодувати 21 086 грн процесуальних витрат.

Раніше ВАКС затвердив угоду про визнання винуватості з колишнім керуючим санацієї ДП «Нацкінематека».

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру колишній заступниці міністра культури Тамарі Мазар та ще шістьом особам. За версією слідства, упродовж 2016-2019 років організатори злочинної схеми розробили план, за яким під виглядом санації «НКУ», яке перебувало в скрутному фінансовому становищі, планували заволодіти майном підприємства за безцінь. Для цього вони залучили посадовців Мінкультури й самого держпідприємства. Ті відповідно погодили незаконний план санації, і забезпечили перемогу в аукціоні з продажу майна наперед визначеної ТОВ «Вест Прайт», яка до того ж придбала будівлі за заниженою ціною.

Зібрані під час розслідування НАБУ і САП матеріали стали підґрунтям для невизнання та скасування Господарським судом міста Києва результатів аукціону з продажу майна ДП «Національна кінематека України». Законність та обґрунтованість цього рішення підтвердив Верховний суд. Тож держпідприємство отримало можливість повернути у власність незаконно втрачену нерухомість, що і зробило.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: