ВАКС заочно заарештував співорганізатора справи ДП «Нацкінематека»

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання детектива НАБУ про обрання заочного запобіжного заходу підозрюваному.
Олексій Бабич

Вищий антикорупційний суд заочно взяв під варту Олексія Бабича, якого НАБУ і САП підозрюють в співорганізації схеми із заволодіння нерухомістю державного підприємства «Національна кінематека України» вартістю майже 42 млн грн.

Таке рішення 1 травня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, Національне антикорупційне бюро оголосило в розшук Олексія Бабича, в тому числі у міжнародний. У зв'язку з цим детективи НАБУ і прокурори САП просили заочно взяти підозрюваного під варту.

«Обрати (Олексію Бабичу – ред.), який підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України, у кримінальному провадженні № 42019000000002463 від 25.11.2019 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Після затримання особи і не пізніш як через 48 годин з часу її доставки до місця кримінального провадження слідчий суддя, суд за участю підозрюваного, обвинуваченого має розглянути питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м'який запобіжний захід, про що постановити ухвалу», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру колишній заступниці міністра культури Тамарі Мазар та ще шістьом особам. За версією слідства, упродовж 2016-2019 років організатори злочинної схеми розробили план, за яким під виглядом санації «НКУ», яке перебувало в скрутному фінансовому становищі, планували заволодіти майном підприємства за безцінь. Для цього вони залучили посадовців Мінкультури й самого держпідприємства. Ті відповідно погодили незаконний план санації, і забезпечили перемогу в аукціоні з продажу майна наперед визначеної ТОВ «Вест Прайт», яка до того ж придбала будівлі за заниженою ціною.

Зібрані під час розслідування НАБУ і САП матеріали стали підґрунтям для невизнання та скасування Господарським судом міста Києва результатів аукціону з продажу майна ДП «Національна кінематека України». Законність та обґрунтованість цього рішення підтвердив Верховний суд. Тож держпідприємство отримало можливість повернути у власність незаконно втрачену нерухомість, що і зробило.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: