Що буде за відмову показати на вулиці документи правоохоронцям: відповідь Нацполіції

Читать на русском
Глава Нацполіції розповів, що буде, якщо чоловік на вулиці не показав на вимогу поліції документи.
Фото: npu.gov.ua

Голова Національної поліції Іван Виговський пояснив алгоритм дій поліцейських, якщо чоловік на вулиці буде без паспорта або військового квитка.

Деталі він озвучив у коментарі Інтерфакс-Україна.

Новий закон про мобілізацію набув чинності: що потрібно знатиЗакон про мобілізацію набув чинності 18 травня. Що змінилося для військовозобов'язаних, хто отримає відстрочку, які обмеження ввели для ухилянтів.

За словами Виговського, дії поліцейського залежатимуть від того, яких саме документів немає.

«Наприклад, громадянин має документ, що засвідчує його особу, проте відсутній військово-обліковий документ. У такому разі поліцейський документує цей факт, після чого з метою надання правової оцінки діям особи матеріали направляє до ТЦК та СП», – сказав голова Нацполіції.

При цьому він наголосив, що цей алгоритм працює у разі, якщо звернення ТЦК до підрозділу поліції про доставку саме цієї людини не надходило.

«Інший випадок: якщо до підрозділу поліції в установленому порядку від ТЦК та СП надходило звернення щодо цієї особи, тоді у поліцейського з'являється право на здійснення адміністративного затримання та доставку його у відповідний ТЦК», – пояснив Виговський.

У разі, якщо під час перевірки у чоловіка відсутні військово-облікові документи та посвідчення особи, поліцейський може здійснити адміністративне затримання для встановлення особи.

Глава Нацполіції уточнив, що у такому разі затримання може тривати не більше трьох годин.

Нагадаємо, Кабмін дозволив ТЦК вручати повістки у цілодобовому режимі. У ЗСУ раніше розповідали, коли повістки перестануть роздавати у громадських місцях.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: