Зеленський відвідає заходи «Дня Д» у Франції та зустріч G7 в Італії – Politico

Читать на русском
Президент України Володимир Зеленський приїде у Францію, де закликатиме НАТО збивати російські ракети над Україною.
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський має намір взяти участь у святкуванні 80-ї річниці висадки союзників у Нормандії (Франція) 6 червня, а також у зустрічі «Великої сімки» в Італії.

Про це пише Politico.

У матеріалі зазначається, що розклад Зеленського може змінитися у будь-який момент. Утім, якщо цього не станеться, то він використає цю поїздку для закликів про збільшення військової допомоги Україні. Зокрема, президент України має намір переконувати НАТО збивати російські ракети над Україною, як це робили США та Велика Британія під час нападу Ірану на Ізраїль.

Крім того, український лідер наполягатиме щоб США та європейські країни заарештувати російські активи, які допоможуть профінансувати «оборону та подальшу реконструкцію України».

Зеленський про західну допомогу: кожне рішення приймається з запізненням на рікЗахідні союзники надто довго ухвалюють рішення про військову допомогу України, зокрема, про постачання систем ППО, вважає Зеленський.

«Плани Зеленського особливо примітні тим, що нещодавно він скасував закордонні поїздки після того, як росія розпочала масштабний наступ у Харкові. Але Україна також відчайдушно потребує постійної підтримки та уваги світової спільноти, і ця поїздка дала б йому час поспілкуватися зі світовими лідерами, включно з президентом США Джо Байденом, щоб відстояти інтереси своєї країни», – зауважує видання.

Також зазначається, що присутність українського президента у Франції «матиме величезний символічний резонанс». Як відомо, світові лідери зберуться на узбережжі Нормандії, де 80 років тому майже 133 тисяч військовослужбовців зі США, Великої Британії та країн-союзників висадилися на європейський континент, щоб розгромити нацистську Німеччину – найбільше десантне вторгнення у військовій історії.

Зауважимо, організатори заходу, присвяченого річниці висадки союзників у Нормандії, планували запросити росію взяти участь у події. Вони уточнили, що запрошення отримала росія, а не персонально президент володимир путін. За даними МЗС рф, запрошення від Франції ще не надходило.

Нагадаємо, через наступ військ рф на Харківщині Зеленський розпорядився перенести міжнародні заходи за його участі, зокрема візити до Іспанії та Португалії.

В інтерв'ю газеті New York Times президент України заявив, що західні партнери України не можуть ухвалите тверде рішення і дозволити ЗСУ завдавати ударів у відповідь по території росії як мінімум з двух причин, одна з яких – страх перед ядерною ескалацією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: