Глава УІНП озвучив три сценарії щодо арки Дружби народів у Києві

Читать на русском
Один із варіантів щодо арки Дружби народів – залишити її та зробити, як у 2017 році, з неї веселку як символ ЛГБТ або символ веселки над водою.
фото КМДА

Арку «Свободи українського народу» (раніше - Арка дружби народів) не обов'язково демонтувати, якщо місто вирішить внести в концепцію монумента новий зміст. Але є варіант, що арку все ж таки захочуть прибрати самі кияни.

Таку думку висловив голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

Дружба з росією у граніті: в яких містах ще не демонтували символічні памʼятникиВ яких українських містах були встановлені пам'ятники дружбі з росією і що сталося з ними після початку повномасштабної війни.

Він вважає, що є три сценарії розвитку подій навколо арки.

«Перший сценарій – повний демонтаж. Другий варіант – залишити все як є, і тоді буде демонтаж примусовий, бо рано чи пізно це зроблять громадяни, як зробили з Леніним. Третій варіант – залишити арку та зробити, як у 2017 році, з неї веселку як символ ЛГБТ чи просто символ веселки над водою», – сказав Дробович.

При цьому глава УІНП зазначив, що варіант із веселкою єдиний, який дійсно переозначає даний об'єкт, а також навколо нього з'являється новий контекст та нова дискусія.

Водночас Дробович наголосив, що це не єдиний варіант, «можливо, там можна зробити якусь водяну гірку, яка переозначить функціонально, може щось інше».

На уточнююче питання щодо доцільності демонтажу арки глава УІНП заявив, що він не вважає, що її обов'язково треба демонтувати, якщо в сам монумент внесуть нові сенси.

Нагадаємо, у квітні Мінкультури своїм наказом визнало, що Арка дружби народів у Києві більше не входить до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Це означає, що її можна демонтувати.

У КМДА вирішили не демонтувати Арку дружби народів та заявили, що буде нова її концепція.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: